Ursäkta – ett ord…

Ursäkta – ett ord…

Idag gästbloggar Tina Svensson hos mig igen.

Är dina ursäkter större än dina drömmar, haglar ursäkterna tätt, tar de över? Så pass ofta så att din vision och önskan håller på att grusas igen? Mot din vilja?
*
Kan dock inte förlika mig med citatet: ”det är en mening med allt” utan, som jag påtalat innan finner jag inte en mening med allt som sker, däremot kan det komma mycket gott utav det dåliga som hänt eller sagts, det är ingen ursäkt, ta vara på det negativa och gör något konstruktivt och innovativt utav det. I ett ogynnsamt, resultatlöst möte eller samvaro lär man sig ett och annat, tillåt dig att förvalta det negativa som upplevts, se på ett positivt sätt på det som hänt, detta kan generera till bättre möten med andra.
*
I ett sammanhang där någon tagit stor luft eller bokstavligen kvävt situationen finns det mycket att lära av. Personens destruktiva beteende, sarkastiska illasinnade ord går förmodligen inte att ändra på om inte viljan finns där självmant. Ordgemäng och verbalt illaluktande ord har troligtvis östs över. Ursäkter som inte skulle behövt sägas har sagts, bara för att döva och avdramatisera så att lugnet ska infinna sig. Möjligtvis fel person som ursäktar. Det är ingen ursäkt i sig självt, ett förhållningssätt som inte håller i längden. Vad ger det för signaler till bredvidstående om ursäkter sägs där de inte hör hemma? Det kan cementera att det ges utrymme till bredvidstående/efterföljande att behandla och bruka/missbruka samma beteende. Stundtals kan det vara av godo med en ursäkt, men finns stor risk om det är återkommande där de inte hör hemma.
*
Försök att vända det negativa, försök att bygga något positivt utav det, gör det till en omvänd action så inte beteendet får näring och förs över och växer vidare, kan annars bli lätt att det missbrukas. De ord som sägs går inte att ta tillbaka, de bärs med resten av livet. En ursäkt kan sägas, men vad frambringar det i fel sammanhang? Ursäkter tar inte bort känslan att vara betydelselös när fel ord hivas över. Ord som kanske inte var ämnade att sägas men som ändå sades, trots allt, kanske bara för att ett beteende inte bröts i rättan tid.
*
Du är värdefull, ta till dig det goda som sägs – till dig –
Negligera de illasinnade, försök filtrera bort det som inte – är av värde –
De som talar väl om och till dig, finns alla anledning – att behålla –
De tre viktigaste orden till dig själv:
JA
JAG
KAN
LEV VÄL!
Tina Svensson

http://gaellagaella.blogspot.com

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail