Drömma på papper

Drömma på papper

Har du någon gång vaknat upp och har haft en härlig dröm men när du några timmar senare skall tänka på vad det var du drömde så har du glömt det mesta eller kanske t.o.m. allt? Det är precis av den anledningen som det är viktigt att skriva ner våra drömmar och mål. Om vi inte gör det så har hjärnan en förmåga att förtränga det. Jag hörde att Per Gessle har en diktafon på sitt nattduksbord för ibland kunde han vakna på nätterna med en låt på hjärnan. Då sjöng han in den innan han somnade om för annars var den borta på morgonen. Det är ett annat sätt att förtydliga sina mål. Jag vet inte om du någon gång har varit och storhandlat och när du kommer till affären så upptäcker du att du har glömt inköpslistan hemma. När du sen kommer hem så ser du att du har glömt att köpa sallad, tomat, gurka och selleri men istället har det följt med hem chips, läsk, Daim och ett paket gräddglass. Det är precis samma funktion. Hjärnan kan inte skilja på fantasi och verklighet. Skriver vi inte ner det tror hjärnan ibland inte att det finns och förtränger det.

1325930688361

Hjärnan – en farligt lojal medarbetare

Det du tänker på blir som en målsökande robot i hjärnan. Den söker hela tiden efter det du förväntar dig. Däremot har hjärnan svårt att skilja på verklighet och fantasi eller på negativa eller positiva tankar. Den är nämligen en oerhört lojal medarbetare som gör allt för att tillfredsställa dig oavsett vad du tänker. Oavsett vilken input vi ger kommer hjärnan att jobba för att göra verklighet av de tankar vi har. Hjärnan har nämligen redan förväntat sig just det resultatet. Det som du med stark tro förväntar dig ska hända kommer att hända. Det yttre resultatet kommer av dina innersta tankar.Av detta kan vi dra flera intressanta slutsatser:

Ingenting blir som du vill. Det blir som du tänker!

Någon har räknat ut att vi har ungefär 90 000 tankar varje dag och av dessa är de flesta upprepade tankar, närmare 95%. Vi tänker alltså samma tankar om och om igen. Många av dem (faktiskt de flesta) är negativa tankar. De uppstår i ens fantasi och man börjar sedan leta bevis för att det faktiskt är på det viset. Det som gör det så svårt att avlägsna sig från det är att det negativa ofta är konkret och närvarande medan det positiva är något vi måste skapa.Det du tänker, de förväntningar och den attityd som du har, leder till de resultat som du presterar. Om din inre dialog kännetecknas av att vara negativ kommer det att ta mycket energi vilket innebär att du inte ”orkar” eller vågar vara aktiv. Du blir rädd och samtidigt passiv, vilket knappast bidrar till att nå dit man vill. Vilket resulterade i att du som många andra antagligen sa. – Det var väl det jag trodde!

Bryt mönstret. Du har ett val så välj det som jobbar för dig istället för tvärtom. Acceptera inte dina felaktiga förutfattade tankar för det finns en risk att du tänker fel om dig själv.Du väljer vad du ska tänka på, så välj att tänka på allt som är möjligt.

För att lyckas med det handlar det om att du hela tiden måste jobba med ditt sätt att tänka, ditt mentala jag. Våga lita på dig själv och våga släppa greppet och agera mot det du vill ska hända.Det är du och ingen annan som bestämmer vad du skall tänka. Andra kan säga vad de tycker att du skall tänka, men det är du som bestämmer vad du skall tänka.

Så när du har kommit fram till vad du vill så skriv ner det och bestäm dig för när det skall vara klart. Sätt det så att du ser det så att du blir påmind. Gör det enkelt men inte enklare än så som Einstein sa. Att inte göra det alls är ett riktigt dåligt alternativ. Men det är du som väljer dina tankar. Det är du som väljer vad din hjärna skall tänka och då måste du skriva ner det för att öka sannolikheten att det blir så.

Torkild Sköld

 

Delar av innehållet kommer från http://www.foretagande.se/

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Kommande föreläsningar

 • 5 dec: Kiruna

  Begränsat med biljetter
 • 6 dec: Södra Sunderbyn (Boden/Luleå)

  Fullbokat
 • 7 dec: Södra Sunderbyn (Boden/Luleå)

  Fåtal biljetter kvar
 • 15 jan: Trelleborg

  Biljetter kvar

Alla öppna föreläsningar