Branden

Branden

Lek med tanken att du befinner dig i ett brinnande hus. Lågorna kryper närmare och närmare dig, röken blir tjockare och tjockare. Du får svårt att andas, men hör då plötsligt sirenerna på håll och tänker ”brandkåren är på väg att rädda mig!”.

Lågorna kommer allt närmare, röken blir allt tyngre, och det du ber om är att sirenernas hjälp ska hinna fram i tid. Precis när elden börjar slicka din hud, så hör du även hur sirenerna nått fram till dig. Men det är inte brandkåren, det är bara en brevbärare som kommer fram och ger dig två brev. 

På ena kuvertet står det ”Dåliga nyheter” och på den andra står det ”Bra nyheter”. Du öppnar den med dåliga nyheter först, där det står ”Hej, det kommer ingen brandbil, du får klara dig på egen hand…”.

Uppgivet öppnar du det andra brevet, och där står ”Den goda nyheten är – att det heller inte finns någon brand…” 

Vad säger denna berättelse dig?

Mig säger den mycket. Bland annat att den silverbricka av lösningar vi förväntar oss få av andra inte kommer, vi måste skapa den själva. Vi kan inte förlita oss på att andra tar ansvar för vårt mående och resultat – vi måste själva ta ansvar för det, själva ta makten. Och vi har den! Vi har alla resurser vi behöver – inom oss! Vi är brandbilarna, vi är vattenslangen, vi är stegen, vi är räddningen – bara vi vågar tro på det, och gå till handling!

Den säger mig även att alla de bränder vi upplever i vår vardag – inte finns! De existerar bara i våra tankar, skapade av oss själva! Och jakten på brandfiltar blir onödig, fel, överflödig – när vi slutar tända eldsvådorna som hindrar oss! 

Sluta vara pyromanen som hindrar din lycka – tänd istället din inre glöd för att lyckas! Och lita på att du har brandmannens hjälteuniform på dig när så krävs!

Marko Latva-Nevala
aka Tips Fråncoachen

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail