Att gnälla eller kommunicera

Att gnälla eller kommunicera

Den frågan har vi nog alla ställt oss någon gång. En sak är säker och det är inte allt det gnällande och klagande på allt och alla som jag hör när jag är ute på olika verksamheter och jobbar. Jag kan bara stå för vad jag själv tycker, men i ett land där vi har det så bra, där vi har en levnadsstandard som är bland den högsta i världen, så klagas och gnälls det otroligt mycket på allt möjligt enligt min mening.

Av den anledningen tog jag fram mina gnällkepsar som jag säljer på föreläsningarna där all vinst går till Cancerfonden. Gnällkepsen får man nämligen på huvudet när det gnälls för mycket och görs för lite. Att gnälla är som att sitta i en gungstol, det är skönt för stunden men vi kommer ingenstans. Jag vill vara tydlig med att vikten av konstruktiv feedback är viktig och måste få finnas, men det eviga gnällandet där det bara skylls på andra är inte ok för at skapa en behaglig arbetsmiljö och en effektiv organisation.

En VD som köpte en keps av mig ringde några veckor senare och berättade att sedan han lade kepsen på sitt skrivbord så kommer folk inte in och gnäller längre för de vet att då får de kepsen på sig. Vidare berättade han att istället för att gnälla så tar de tag i problemet så det blir mer gjort och nu kommer de när det verkligen finns något som behöver tas upp för det är som sagt skillnad på att kommunicera och gnälla. Tyvärr försvinner mycket bra kommunikation i bruset av allt gnällandet, vilket bara tar en massa onödig tid och energi.

Den här berättelsen tycker jag är talande för det jag menar.

Mannen hade rest långt för att träffa den vise mannen i den avlägsna lilla byn. Resan hade varit mödosam, han hade uthärdat en 40 mil lång bussresa på en näst obefintlig väg för att sedan på egen hand gå genom en snårskog. I vanliga fall skulle han aldrig ha utsatt sig för den här sortens prövningar. Men han var fast besluten att träffa den vise mannen, så han kunde få veta vad han skulle göra åt sina problem. Knappt hade han kommit innanför dörren hos den vise mannen, förrän han började med sin klagovisa.

– ”Mitt liv är så misslyckat. Jag har ett jobb jag vantrivs med, men jag har inte tillräckligt bra utbildning för att söka ett annat. Mina barn har ingen respekt för mig och jag misstänker att min fru är otrogen. Inte ens min hund gillar mig!”, sa mannen uppgivet.

Den vise mannen lyssnade på mannen, och när han till sist pausade, frågade den vise mannen: ”Vad tycker du om din längd?”

– ”Min längd?”, sa mannen och rynkade pannan. ”Den tänker jag inte så mycket på. Den är väl okej, antar jag. Varför frågade du det?”

– ”För dem av oss som inte föds in i fattigdom och misär, är världen full av möjligheter och val”, svarade den vise mannen. ”Jag har tänkt mycket länge på detta och jag har till sist förstått att det enda som vi kan klaga över här i livet är vår längd. Det är det enda som är oss givet. Vi får klaga över vår längd, men det är också allt.”

– ”Men det är ju en fånig sak att klaga över”, protesterade mannen, som ju hade så mycket annat i sitt liv att klaga över.

– ”Ja, visst är det fånigt, eftersom vi inte kan göra något åt vår längd”, sa den vise mannen med ett leende. ”Men det är inte lika fånigt som att klaga över alla de bekymmer i vårt liv, som vi faktiskt kan göra något åt.

Okänd

https://www.facebook.com/groups/Torkild/

 Namnlöst 6
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Kommande föreläsningar

 • 29 nov: Göteborg

  Biljetter kvar
 • 30 nov: Kungsbacka

  Fullbokat
 • 5 dec: Kiruna

  Begränsat med biljetter
 • 6 dec: Södra Sunderbyn (Boden/Luleå)

  Fullbokat

Alla öppna föreläsningar