Att förlåta

Att förlåta

Idag har jag förmånen att ha Marko Latva-Nevala som gästbloggare hos mig igen med ännu en tänkvärd text.

”Han var full, men bestämde sig ändå för att köra vattenskotern och dessutom skjutsa en polare. De körde omkull, och killen som satt bak skadades allvarligt. Polis och ambulans var snabbt på plats. När polisen förhörde skoterföraren dök den skadade killens mamma plötsligt upp.

 ”Ni tar väl hand om pojken, snälla?”, sa hon tårögd. Polisen svarade ömt ”Javisst, ambulansen är här och jag är säker på att de gör sitt yttersta för att ta hand om er son just nu…”. Mer hann inte polisen säga innan mamman avbröt honom ”Det var inte min son jag talade om, han är i de bästa händer – jag menar pojken som körde, han du förhör – vi förlåter honom…” 

Många av oss vill inte förlåta, vi vill leva i hat, vill ge igen med samma mynt – men vem hjälper det? Är vedergällning makt? Skapar det ”rättvisa” och lättnad? Eller är förlåtandet egentligen den verkliga makten, det som ger verklig lättnad? Kanske är att släppa en vrede det som ger glädjen? Att inte låta någons illgärning förstöra fler liv än nödvändigt? Att det största inte är att fälla en skyldig – utan det största är att övriga oskyldiga kan leva vidare? Att inte räkna dagarna någon sitter inne – att det är bättre att räkna dagarna man själv kan leva i frihet, utan att vara inburad av sorg, hat och hämnd. 

Jag säger inte att det är rätt eller fel, att man inte får känna hatet mot nån annan – jag bara funderar på om det är det bästa – eller om förlåtande och kärlek är en bättre väg till egen frid. 
Livet har gett mig många anledningar att hata, att begrava mig i sorg och ilska, men jag har valt att släppa, att förlåta, att leva vidare. Det ger mig en mycket större tillfredsställelse – än att buras in av självplågans kättingar. För så är det ofta, vi råkar ut för en händelse, men väljer sen att fortsätta piska oss med den i lång tid efteråt. Låt inte hat hålla dig låst i hämndens kammare. Skapa en inre styrka – Makt är inte att kunna hugga svärdet i nån utan att blinka – makt är att kunna ta ett svärdhugg – utan att blinka… 

Marko Latva-Nevala 
aka Tips Fråncoachen

Marko Tips Fråncoachen Latva-Nevala

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Kommande föreläsningar

 • 28 sep: Södertälje

  Begränsat med biljetter
 • 2 okt: Hässleholm

  Biljetter kvar
 • 4 okt: Malmö

  Biljetter kvar
 • 11 okt: Kungälv

  Biljetter kvar

Alla öppna föreläsningar