Valda sanningar

Valda sanningar

Vad är egentligen valda sanningar. Generalistiskt kan man säga att det är det som vi har valt att tro på och det är inte detsamma som en absolut sanning som gäller för alla och alltid. Valda sanningar är begränsningar som vi själva sätter i våra tankar. Ett exempel på en vald sanning är när mänskligheten på 50-talet bestämde att det är fysiologiskt omöjligt att springa en engelsk mil under 4 minuter. Efter många år och många försök sprängde till slut Roger Bannister den gränsen 1954. Det anmärkningsvärda i historien är att kort därefter gjorde 50 personer till om den bedriften. Den valda sanningen var borta.

Ett annat exempel på kraften i vald sanning är elefanten som tjudras fast i en pinne i backen från det han är liten. När elefanten blivit stor är hans valda sanning att det inte går att dra upp pinnen och därför försöker aldrig elefanten komma loss. Man kan sätta fast elefanten i en tältpinne och den står snällt kvar.

Ett lite komiskt exempel på vad som kan hända: 1632 gav Galileo Galilei ut en bok som beskrev två olika världssystem. Han hävdade att jorden kretsar runt solen. Katolska kyrkans tro var tvärtom, jorden är i centrum. Domen för att föra ut denna irrlära blev livstids husarrest. 1992 beklagade katolska kyrkan domen, år 2000 upphävde påven den.

Det som gör mina ”valda sanningar” så kraftfulla är att de är alldeles sanna för mig. Men kanske helt obegripliga för andra. Ta till exempel flygkaparna som flög in i skyskraporna, ta Behring Breivik i Norge. Mina ”valda sanningar” styr hur jag ser på mig själv, andra människor och omvärlden. En del av dessa ”valda sanningar” har jag inte valt själv, det är någon annan som sett till att jag har fått in dem i min skalle. Föräldrar, lärare, kyrkan, politiker, kulturen jag lever i, idoler, kompisar. En del har jag givetvis själv valt.

Har jag väl fått in en ”vald sanning” i huvudet, min egen eller någon annans, så kan det vara väldigt svårt att bli av med den. Oavsett när och hur de hamnat i min skalle, så påverkar de mitt beteende och min verklighetsuppfattning här och nu. Oavsett om du säger att du kan eller inte kan har du sannolikt rätt för det är din valda sanning. Vi har alla våra valda sanningar. En del är vi medvetna om, andra inte. En del hindrar oss från att vara oss själva och andra möjliggör det.

 

valuesAndBeliefs.00

Min valda sanning

Jag hade som jag skrev i ett inlägg för ett tag sedan, tidigare en tro om att jag inte dög som jag är. Det var en för mig väldigt begränsande sanning som fick stora konsekvenser för mig. Idag har jag en helt annan vald sanning och det är att jag duger mer än väl som jag är. Jag gör så gott jag kan och det räcker.

Jag behövde dock få lite hjälp med detta och jag har haft förmånen att träffa människor som har varit vänliga nog att få mig att se saker på ett nytt sett. Grovgörat har jag fått göra själv men de har liksom hjälpt mig att knyta loss banden som höll mig tillbaka från att kunna leva livet fullt ut. Tillsammans med mig så har de gjort mig fri från mina bojor så att jag nu kan leva livet fullt ut. För det är jag dem evigt tacksam.

Så jag hoppas att du, nu när vi går vidare in i 2014 och för all framtid, har den stora glädjen och förmånen att också vara omgiven av människor som frigör dig från de ”rep” och andra valda sanningar som begränsar dig, så att du kan leva livet fullt ut. Det handlar om att vara stark nog att våga be om hjälp. Vi människor tycker om att hjälpa andra så när vi ber om hjälp så får vi oftast hjälp. Så ge dig ut i livet och be om hjälp så skapar du nya möjligheter.

Bästa dagen till dig.

Torkild Sköld

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Kommande föreläsningar

 • 5 dec: Kiruna

  Begränsat med biljetter
 • 6 dec: Södra Sunderbyn (Boden/Luleå)

  Fullbokat
 • 7 dec: Södra Sunderbyn (Boden/Luleå)

  Fåtal biljetter kvar
 • 15 jan: Trelleborg

  Biljetter kvar

Alla öppna föreläsningar