Svartsjuka och självkänsla

Svartsjuka och självkänsla

 

Svartsjuka har med rädsla och inte med kärlek att göra.

Det tragiska är att den som är mycket svartsjuk av rädsla för att förlora sin älskade, riskerar att göra precis det genom sitt destruktiva, kontrollerande beteende. Svartsjuka bottnar ofta i låg självkänsla. Den som är mycket svartsjuk behöver ofta arbeta med sig själv och sin osäkerhet. Ofta tror den som är svartsjuk att det är omgivningens fel att svartsjukan smyger fram, men så är det inte.

Jag vet för jag har själv varit drabbat av svartsjukan. När jag träffade min allra största kärlek för 18 år sedan kom jag från ett förhållande där svartsjukan hade drabbat mig pga. av min otränade självkänsla. Jag insåg ganska snart att om jag öppet visar min svartsjuka så kommer det att förgöra mitt förhållande, så jag valde att bita ihop och hålla det inom mig. Eftersom vi bodde långt ifrån varandra så gjorde det saken inte lättare och jag kan lova dig att det var många gånger som det rev i själen på mig, men jag valde ändå att bita ihop varje gång. Ganska snart insåg jag att jag hade inget att vara svartsjuk för så det släppte efterhand och numera är jag aldrig svartsjuk. I gengäld så har jag tränat min självkänsla väldigt mycket längs vägen. Självkänsla är som ni som följer min blogg vet, ett ofta återkommande tema hos mig.

Vad är då självkänsla för något?

Det kan vara väldigt mycket men jag skulle vilja sammanfatta det till följande:

Har du en vältränad självkänsla kan du värdera dig själv på ett positivt och uppskattande sätt. Du vågar göra saker utan att vara rädd för att misslyckas. En bra självkänsla gör att du blir mindre beroende av andras bekräftelse och beröm! Du är inte lika mycket fokuserad på att bry dig om vad andra tycker och tänker om dig. Du inser att du är bra som du är.

Har du otränad självkänsla har du svårt att känna dig tillräcklig. Det kan innebära att du inte vågar ta plats och prata när det är mycket folk som lyssnar, att du avstår från att säga din åsikt. När du gör fel så tror du att du är fel. Låg självkänsla kan även yttra sig på motsatt sätt. Till exempel att du gör allt för att synas och stå i centrum, kräver uppmärksamhet och bekräftelse hela tiden och aldrig lyssnar på andra människor.

Varför är det viktigt att ha bra självkänsla?

Har du en vältränad självkänsla har du lättare att ta dig igenom livets motgångar. En god självkänsla gör att du lär dig tycka om dig själv för den du är. Du lär dig inse att du kan göra fel men du är aldrig fel. Du behöver inte vara duktig för att vara någon. Du behöver inte lyckas bra på prov, ha läst läxan eller vara omtyckt av läraren för att vara värdefull. Du behöver inte prestera för att vara viktig och bra. Du är bra för den du är.

Svartsjuka är en känsla som kan vara svår att göra sig av med när du väl har drabbats av den. Det är inte lätt att helt plötsligt sluta känna något, bara för att ens partner säger att man inte borde vara svartsjuk. Känslan finns kvar ändå. Det man dock kan göra är att försöka bearbeta svartsjukan och komma underfund med varför man känner som man gör. Är det så att du har anledning till att faktiskt vara svartsjuk, eller kan det vara så att problemen ligger hos dig själv?

Många som lever i en parrelation har lätt att känna sig ensamma eller mindre självsäkra när deras partner är bortrest eller inte är vid deras sida i vissa situationer. Det kan bero på att personer med dåligt självkänsla ser förhållandet med sin partner som en trygghet  i tillvaron där mycket annat kan kännas tungt eller obehagligt.

Har man låg självkänsla när man inleder ett förhållande kan man även ha det lättare för att känna svartsjuka i förhållandet. Man kan känna att man inte duger, att man inte förstår varför ens partner är med en, och att ens partner kommer lämna en så fort han eller hon hittar någon bättre. Det är känslor som dessa som också kan föda svartsjuka.

inveja

Bättra på din självkänsla och slipp de svartsjuka känslorna

Risken för att känna  svartsjuka  minskar om man känner  sig trygg i sig själv och har en bra självkänsla. Att kunna vara ensam och fortfarande känna sig trygg och tillfreds visar på stark inre självkänsla och välmående. Självkänslan kan ibland variera från dag till dag. Ofta kan omständigheter utifrån påverka hur man känner sig, såsom alkohol eller kommentarer från kollegor eller vänner – men ofta har man i grunden antingen otränad eller tränad självkänsla, och det kan vara svårt att förbättra det på bara några dagar. Om du har otränad självkänsla så försök att stå på dig och istället tänka positiva tankar om dig själv.

Försök att komma underfund med vad som kan ha bidragit till hur du känner. Är det personer i din närhet som trycker ner dig? Har det hänt något i ditt liv för länge sedan som du ännu inte lyckats bearbeta?  När du har funnit grunden till varför du känner som du gör kan du börja bearbeta känslorna och i det långa loppet din återkommande svartsjuka.

 

Prata om din svartsjuka

För att råda bot på sin svartsjuka kan det första steget vara att prata ut om problemet. Berätta vad du känner och vad du känner svartsjuka över. Innan du pratar med din partner bör du även komma underfund med varför du har dessa känslor, och vad det är som triggar igång din svartsjuka. I de allra flesta fall så ligger svartsjukan hos en själv, och man har oftast absolut ingenting att känna svartsjuka över. Om svartsjukan däremot skulle vara befogad så är det alltid bra att ha pratat ut om saken – och på så sätt även få veta vad din partner känner om saken.

Det jag har skrivit ner här är min syn på svartsjuka. Det finns otroligt mycket mer att säga om detta om rådet men jag väljer att stanna här. Kom ihåg att svartsjuka alltid går att bota, hur tungt eller jobbigt det än känns. Det kan vara något man måste jobba på – men det går alltid, alltid över. Jag vet för jag har själv tagit tag i min självkänsla och därmed min svartsjuka.

 

Inspiration till texten kommer från: http://missjibs.blogspot.se

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail