Så praktiserar du självledarskap i kristid

Så praktiserar du självledarskap i kristid

Vi befinner oss i kris. Utöver hälsohotet har många av oss fått förändrade arbetssituationer och förändring av vår normala vardag. Vi behöver samarbeta för att klara oss ur detta – men var och en av oss, särskilt vi som har hälsan kvar behöver också ta ansvar för oss själva. Det är viktigare nu är någonsin skriver föreläsaren Torkild Sköld i denna krönika.

Ingen har varit med om det samhället nu står inför, men vi har alla gått igenom svåra saker tidigare och kan använda vår erfarenhet. Jag får ofta frågan om hur jag orkar och har orkat med allt det jag har varit med om i livet som jag berättar om på mina föreläsningar. Jag har tagit mig igenom både psykisk och fysisk ohälsa. Jag har använt en medveten metod som jag tränat upp.

De gäller att aldrig ge upp
Mina tio år i försvarsmakten lärde mig något väldigt viktigt. Oavsett vilka hemskheter som krig och katastrofer medför gäller det att aldrig ge upp. Aldrig. Det gäller att hela tiden vara beredd på att hitta nya vägar för att komma vidare när hinder och motstånd kommer. Överlevaren hittar alltid alternativa vägar och överlevare behövs nu när vardagens trygghet rämnar. De som hittar alternativa sätt att arbeta och hjälpa sina medmänniskor.

Vi är alla ledare i våra liv
Vi har alla ett ansvar, oavsett om man är chef på ett företag, förälder eller ”bara” ansvarig för sitt eget liv. Vi är alla ledare i vårt eget företag, alltså livet. Det företag som startades när vi föddes, och som kommer att läggas ner en gång i framtiden. Det handlar om personligt ledarskap, något som är viktigare nu än någonsin. För mig har alla mina motgångar i livet inklusive de allra jobbigaste, varit vägvisare till min framgång utan att gå in på vad jag lägger för värderingar i det ordet.

Ta ansvar för dina handlingar
I livet måste vi dagligen ta beslut och utföra handlingar som påverkar oss själva. Personligt ledarskap handlar om att du tar aktiva beslut, tar ansvar för dina handlingar och därmed påverkar resultatet av hur verkligheten kommer att se ut. Oavsett om vi är ledare för andra eller ej så är vi alltid ledare i våra egna liv. Många går omkring och känner sig ”fel” inombords. Vi tycker inte om och accepterar inte oss själva som vi är, och då kan vi inte heller leda vare sig oss själva eller andra på ett sunt sätt. Man måste börja med självacceptans. Inse att vi är den vi är, och bli trygga i det. Man behöver också ta reda på sina värderingar. När det finns ett likhetstecken mellan vad vi gör och varför, då är vi passionerade. Då drivs vi av hjärtat istället för av hjärnans prestationskrav.

Utnyttja tiden till att fundera på vad du vill
Är det något som Corona-krisen frigör så är det ju faktiskt tid, tid att fundera över det vi gör och det vi vill förändra. I sagor och filmer är det ofta när hjälten möter det största motståndet, en återvändsgränd som en ny, avgörande idé föds.

Kom ihåg vad filosofen Plutarkos sa: ”Det är alltid för tidigt att ge upp”.

Av Torkild Sköld, föreläsare och utbildare inom ledarskap

https://kurera.se/torkild-skold-sa-praktiserar-du-sjalvledarskap-i-kristid/

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Kommande föreläsningar

  • 18 apr: Borås

    Begränsat med biljetter
  • 22 apr: Visby

    Biljetter kvar
  • 2 maj: Malmö

    Biljetter kvar

Alla öppna föreläsningar