Min gamle officerskollega, storbonden Olle.

Min gamle officerskollega, storbonden Olle.

Igår hade jag förmånen att få träffa min gamle officerskollega Olle Sollenberg hemma på hans gård utanför Eskilstuna. Under 1980-talet var vi båda yrkesofficerare i armén. Vi tillhörde olika regementen men vi var båda stridsvagnsofficerare, jag med Stridsvagn S och Olle med Centurion. Vi gick alla våra officershögskolor tillsammans, officershögskolan i Skövde, Krigsskolan Karlberg i Stockholm och Krigshögskolans högre kurs i Klagstorp.

Vi har jobbat ihop i Skövde och vi har träffats privat en hel del gånger i livet, inte minst det sista året. Som sann officers kollega hämtade Olle mig vid tåget och transporterade oss ut till sitt Lantbruk. Vi började med en utsökt lunch bestående av rökt regnbågslax kryddad med rosépeppar och tillhörande sås. Till det serverade han ugnsbakade potatis och morotsklyftor. När Olle frågade om jag ville ha sallad till var vi båda överens om att det är helt onödigt. Det är ju morötter bland potatisen och man skall inte överdriva. 🙂

Efter det gav Olle mig en guidning av ägorna och hur det fungerar i det stora hela. Att Olle är ”stor-bonde” det visste jag tidigare men att det var så stort hade jag aldrig kunnat föreställa mig. Jag får till mig en överblick om hur lantbruket bedrivs ur olika aspekter som samverkan, miljötänk, senaste teknologin, lantbrukets betydelse för samhället, varför John Deere har den absolut senaste tekniken med gps styrning, sensorer som mäter hur mycket som skall sås och gödslas efterhand som maskinen åker över marken. Handel med skörden och inte minst att Olle odlar för den engelska och skotska whiskyindustrin.

Olle och inte minst hans fru Anne-Marie arrenderar och sköter själv 250 hektar odlingsmark. Tillsammans med grannar för att nå samverkanseffekter och stordriftsfördelar, sköter de totalt 900 hektar just nu och mer skall det bli.

Tack Olle för några fantstiska timmar tillsammans. Det var oerhört intressant att få en inblick i ditt liv. Du var en utmärkt guide och det var en fröjd att få lysnna på dig för du vet vad du pratar om, du är driven och inte minst väldigt stolt över det du gör. Hatten av för dig Olle.

Att du dessutom har den största ”stridsvagnen” av oss alla är mäktigt. Att den dessutom är den modernaste och vassaste som finns på marknaden just nu har för en tekniknörd som mig hög Coolfaktor.

Tack Olle. Detta kommer jag att leva länge på.

Torkild

olle
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Kommande föreläsningar

  • 18 apr: Borås

    Begränsat med biljetter
  • 22 apr: Visby

    Biljetter kvar
  • 2 maj: Malmö

    Biljetter kvar

Alla öppna föreläsningar