Torkild Sköld

Magnecyl overksamt mot avundsjuka

Idag skall mitt inlägg handla om avundsjuka, vilket är något jag har lidit mycket av förr i tiden men inte alls nu längre. Jag vill börja med att understryka att med avundsjuka menar jag missunnsamhet. Att vara avundsjuk på någon för att den har en snygg tröja exempelvis behöver inte handla om missunnsamhet utan det borde egentligen heta avundsglad eller avundsfrisk. Jag är glad för att personen har en snygg tröja men jag vet att jag kan köpa en likadan.

Det jag menar med avundsjuka framöver handlar om när vi missunnar folk något. Intressant är att det inte är många som är avundsjuka på de som har det sämre utan det är på de som de anser har det bättre. Avund har förresten till och med definierats som en ”dödssynd” inom katolsk lära, det vill säga en synd som – så vitt jag förstår – ansågs leda vidare till ytterligare andra laster och synder. Om den avundsjuke inte ångrar sig och tar avstånd från avundsjukan kommer han/hon bli evigt fördömd.

Man tänkte sig att den som varit avundsjuk på jorden får sitta i iskallt vatten i helvetet som straff. Med andra ord; om du inte dämpar dig nu och slutar sträva efter det andra har, så kommer du så småningom bli dämpad, plågad och iskall i all evighet!

Där Jantelagen präglat kulturen är det lätt att förstå att avundsjukan fortsatt vara skamlig; om det är förbjudet att sticka ut ur mängden torde det vara lika förbjudet – ja värre – att avundas någon annan som sticker ut, det vill säga att vilja vara denne person som skiljer sig från dig och de andra.

Ibland får vissa människor framgång och uppnår en hög ställning i samhället. Människor reagerar olika på andras framgång. En del tycker det inte är så viktigt och bryr sig inte om det. Enligt dem är det bara sådant som händer här i livet. Men några ser andra människors framgång som en drivkraft att göra ett ännu bättre arbete så att de själva skall kunna uppnå samma framgång som sina vänner. Detta är en positiv inställning till livet.

Det finns emellertid en del människor som inte kan tåla att se andra människor framgångsrika och lyckliga. Sådana människor hoppas att de framgångsrika ska misslyckas och att det ska gå dåligt för dem. Först och främst handlar det om låg självkänsla därför den som har låg självkänsla går oftast runt och jämför sig med andra. De som däremot har en god självkänsla tycker att de är ok och de är nöjda med det. De kan till och med glädjas med de som har det bättre ställt. Det övergår lätt till skitsnack om de som de är avundsjuka på och det är ännu ett tecken på låg självkänsla.

Vi måste förstå att vi aldrig kommer att få det bättre för att vi pratar skit om andra och är avundsjuka på dem. Det är till att göra sig till ett offer för omständigheterna. Den enda vi kan förändra är oss själva och då får vi ta tag i våra liv istället för att springa runt och vara avundsjuka.

Så sluta att vara avundsjuk för det har inget positivt med sig överhuvudtaget. Jag vet!

Livet skall upplevas och inte bara överlevas.

Torkild Sköld

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Kommande föreläsningar

 • 2 sep: Karlskrona

  Biljetter kvar
 • 3 sep: Kalmar

  Biljetter kvar
 • 4 sep: Växjö

  Biljetter kvar
 • 9 sep: Kungälv

  Biljetter kvar

Alla öppna föreläsningar