Låg självkänsla och relationer.

Låg självkänsla och relationer.

En relation innebär att vi möter någon som får oss att tycka bra om oss själva, att man tänker goda tankar om sig själv och att vi utvecklas i positiv riktning. En bra relation handlar både om kärlek och respekt. Ofta hamnar vi i “fel” relationer för att det grundar sig på “fel” förutsättningar. Vi går in i relationer med förväntningar om att någon annan ska göra oss lyckliga.

Med en låg självkänsla försöker vi balansera och hitta ersättare som bygger självkänslan. Därför är det vanligt att personer med låg självkänsla strävar efter att bli kära. De bli höga av romanser som ger deras upplevda “tråkiga” liv en kick. En person med låg självkänsla kan tycka att livet saknar mening om de inte har en partner. Sanningen är den att någon annan aldrig kan göra dig lycklig. För att ha förmågan att respektera andra måste vi börja med att respektera och ha goda tankar om oss själva. Det är först när vi respekterar och är lyckliga med oss själva, som vi kan vara lyckliga med andra.

Låg självkänsla och behov av att kontrollera.

Med en låg självkänsla präglas livet över en oro att vara ensam. En rädsla som får till följd att vi vill kontrollera våra relationer. Kontrollen leder till att vi försöker förändra vår partner så att de ska passa in i vår egenskapade illusion. Behovet av att ha kontroll resulterar därför ofta i att vi sårar de som står oss nära.

Låg självkänsla och klagomål på vår partner.

Med en låg självkänsla har vi svårt att erkänna våra rädslor och för att slippa möta dem har vi ett försvar som reflexmässigt infinner sig när en konfrontation närmar sig. Med en låg självkänsla har vi svårt att ta emot kritik eller förslag på vad vi kan göra bättre från vår partner eftersom det utmanar vår redan svaga självbild.

Låg självkänsla och rädsla.

En låg självkänsla utlöser också rädslor för det som är annorlunda och ovanligt. De som tänker, och gör saker på ett sätt som vi är ovana vid dömer vi och placerar dem i vårt mentala fack som en ’fara’. En person, inklusive vår partner som är annorlunda, kraftfullare, mer karismatisk och framgångsrik än oss själva innebär också en ’fara’ eftersom den äventyrar vår redan låga självkänsla.

images-2

 

 

 

 

 

 

Låg självkänsla och osäkerhet.

Med en låg självkänsla har vi ångest för det förflutna, oroar oss för framtiden och är frustrerade i nuet eftersom vi aldrig vet om vi är på rätt väg, om vi har valt rätt partner, om vi skulle ha valt någon annan eller om vi skulle väntat på den ’rätta’.

Låg självkänsla och begränsade resurser.

Med en låg självkänsla har vi en grundvärdering att det bara finns en begränsad mängd resurser av allt. Med en låg självkänsla stannar vi därför hellre kvar i en destruktiv relation för att vi tror att partnern vi har är den enda som finns tillgänglig för oss.

Låg självkänsla och önskan om att relationen ska vara för evigt.

När vi har låg självkänsla och “råkar” bli lyckliga så vill vi att den lyckan ska vara för evigt. Den låga självkänslan gör att vi tror att det bara finns en lycka och vi går omkring med rädslan, att om den försvinner så återstår bara sorg och smärta. Ibland är rädslan för att bli av med lyckan så stark att vi saboterar bra relationer så att de tar slut. Vi orkar inte orkar leva med smärtan av tanken på att den ska ta slut.

Låg självkänsla och rädsla för att det ska ta slut.

Med en låg självkänsla vågar vi inte vara lyckliga för vi är rädda att lyckan ska ta slut. Medvetet eller omedvetet håller vi avstånd till lyckan därför att vi inte vågar vara sårbara. En låg självkänsla kan innebära att vi inte ens går in i en relation därför att vi är så rädda för att den ska ta slut. Vi saboterar nya kontakter innan vi ens har börjat etablera en relation.

Låg självkänsla och ensamhet.

Med en låg självkänsla vinner rädslan för att bli ensam över möjligheten att det finns någon annan som är bättre för oss. Föreställningen om att den nuvarande relationen är den enda vi har, innebär att vi hellre håller oss kvar än att ta oss ur. Med en låg självkänsla är vi så rädda för ensamheten att kan vi inte ens kan tänka tanken att vi kan leva lyckligt med oss själva. Rädslan för ensamheten är ofta anledningen till varför så många går från en relation rakt in i en ny. En del till och med försäkrar sig om att den nya relationen redan är påbörjad innan de gör slut med den gamla.

Låg självkänsla och missnöje med relationen.

Med en låg självkänsla är vi ofta missnöjda med relationen vi har. Vi önskar att personen skulle vara annorlunda, bete sig på ett annat sätt. Vi tror att brister i relationen beror på vår partner och försöker därför ’fixa till dem’. En partner med en låg självkänsla blir aldrig nöjd. Att försöka tillfredsställa en partner med en låg självkänsla är svårt. Förändrar du dig efter din partners önskemål är de snabba och väldigt kreativa på att hitta något nytt att klaga på eller påpeka vad du behöver förändra.

Låg självkänsla och lägga skuld på partnern.

En partner med låg självkänsla skyller också på att relationen är dålig på grund av dig ’om du bara… ‘ är en vanligt förekommande fras från en partner med låg självkänsla. När de klandrar en egenskap eller handling hos sin partner är det ofta sig själva de inte står ut med.

Låg självkänsla och oro för att relationen ska ta slut.

En partner med låg självkänsla är alltid orolig för att relationen ska ta slut och för att bli bedragen. Ovissheten förstör deras självförtroende som dränerar självkänslan ända tills de blir inkapabla att vara lyckliga. Oron innebär att de börja göra saker som äventyrar och förstör deras relation.

Låg självkänsla och att stanna kvar i en relation.

En del personer med låg självkänsla stannar ibland kvar i en relation därför att de ’tycker synd om sin partner om de gör slut’. Att stanna kvar i en relation för att vi tycker synd om någon är bara en egoistisk handling och ett tecken på låg självkänsla.

Låg självkänsla och göra slut.

Det är betungande att försöka hålla kvar något som egentligen redan har lämnat oss. När en relation känns som en kamp är det dags att säga adjö och skapa utrymme för något nytt. Oavsett nivån på din självkänsla har du rätt att känna sorg när du lämnar en relation, även om den är allvarligt destruktiv. Sorg är inte till för att straffa dig utan har en enorm potential att förse dig med nya upplevelser i ditt liv.

Texten är skriven av Birgitta Granström.

http://www.lifespidersystem.com

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Kommande föreläsningar

 • 5 dec: Kiruna

  Begränsat med biljetter
 • 6 dec: Södra Sunderbyn (Boden/Luleå)

  Fullbokat
 • 7 dec: Södra Sunderbyn (Boden/Luleå)

  Fåtal biljetter kvar
 • 15 jan: Trelleborg

  Biljetter kvar

Alla öppna föreläsningar