Kan jag så kan du.

Kan jag så kan du.

Hittar ett 8 år gammalt inlägg från tiden innan jag började som föreläsare på heltid. Jag fortsatte på den vägen som jag skrev längst ner i inlägget och den vägen har definitivt varit den största framgångsfaktorn i mitt företagande. Utan den inslagna vägen hade jag troligtvis inte varit där jag är idag. Så mycket affärer jag har gjort och gör via sociala medier sedan 2011.
 
Många skrattade åt mig i början och menade på att sociala medier kommer inte funka som marknadsförings- och kommunikationskanal. Jag jobbar fortfarande väldigt aktivt med sociala medier för det är där ”framtiden” är och det är inte så många som skrattar åt mig idag. I alla fall inte av den anledningen. 😝
 
Men idag är det något helt annat att jobba med sociala medier. Folk är mer kräsna på vilka inlägg man gillar eller kommenterar. Många är inte lika aktiva på t.ex Facebook som tidigare men de är med ibland och kollar vad som sker. Nyfikenhet är en stark drivkraft. Algoritmer styr vad som tränger igenom och syns hos användarna. Jag har en Facebooksida med drygt 127 000 likes, men även om jag gör ett inlägg där så är det kanske i genomsnitt max 5% av dem som ser inlägget. Men om jag marknadsför inlägget och betalar för det, då så.
 
När jag började med att arrangera egna föreläsningar och spred det på Facebook så syntes det i stort sett ”överallt”. Det var en effektiv och billig marknadsföringskanal. Idag kostar det en förmögenhet att använda Facebook för att nå ut. Just nu är det 6 siffriga belopp i annonskostnader varje månad för mina öppna föreläsningar ska synas och det ökar hela tiden efterhand som fler och fler vill nå ut.
 
Just nu har jag 40 öppna föreläsningar som jag arrangerar själv, inplanerade de tre första månaderna nästa år som du kan se på min hemsida. Utöver det även en hel del företagsuppdrag. Försäljningen av biljetter är igång och det går riktigt bra. I mitten av nästa vecka börjar julledigheten som kommer att tillbringas med familjen och som alltid med att ta hand om mig själv för att ladda batterierna till max.
 
När säsongen drar igång igen den 7/1 är jag åter igen med i matchen, jag står upp på arenan, det är ett medvetet och gediget arbete som krävs, jag gillar det och jag älskar mitt jobb. Den gamle filosofen Plutarkos sa att det är alltid för tidigt att ge upp. Den devisen gillar jag. Men de som säger att det är lätt att nå ut på sociala medier har otroligt mycket att lära sig. Jag lär mig hela tiden för jag vill vara med i utvecklingen.
 
Varför skriver jag då detta inlägget. Jo för att påvisa att det gäller att hitta sina egna vägar, lita på sig själv och fortsätta matchen även när det tar emot. Vara beredd på att saker och ting förändras och att det gäller att vara beredd på det. Kan jag så kan du men du måste ta dina steg. Du måste hitta din match och du måste våga stå upp för det i ur och skur.
 
Jag vill vara med i matchen. Jag är utvecklingen i mitt företagande och det ansvaret tar jag. Jag är med i matchen. Varje dag och järnspikar vad kul det är.
 
Torkild Sköld
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Kommande föreläsningar

 • 28 sep: Södertälje

  Begränsat med biljetter
 • 2 okt: Hässleholm

  Biljetter kvar
 • 4 okt: Malmö

  Biljetter kvar
 • 11 okt: Kungälv

  Biljetter kvar

Alla öppna föreläsningar