Jag tar befälet

Jag tar befälet

Ta befälet

Avlämning är en militär term som betecknar då befälet tar (ansvaret) över en trupp. Inom Försvarsmakten sker detta till exempel då en pluton ställer upp för att ta emot sina order från plutonchefen eller av plutonchefen beordrad underlydande. Syftet är också att plutonchefen skall kunna ha kontroll över personalstyrkan för att till exempel kunna omfördela personalen till andra uppgifter.

Vi har alltid befälet över oss själva och därmed makten att välja de beslut vi behöver utifrån det som händer oss. Ibland måste vi bli ännu bättre på ta befälet över oss själva och då menar jag de tillfällen när vi tillåter andra att trampa på oss eller om vi går omkring och är offer för omständigheterna. Vi måste stanna upp och säga till oss själva: Jag tar befälet som en signal till hjärnan att vi alltid har 100% ansvar för oss själva.

Det finns många saker som vi inte har kontroll över. Vi kan inte kontrollera vädret, svåra sjukdomar, världsekonomin, eller andras handlingar. Ja, kanske vi kan utöva något inflytande, men detta är annorlunda än kontroll. Många av oss spenderar orimligt mycket tid på att oroa oss för dessa saker. Det är ett fullständigt slöseri med tid. Oro gör ingenting för att ändra dem. Det gör oss bara olyckliga. Det vänder oss dessutom till offer.

20140315_102225

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Men du och jag har 100 % kontroll över en sak som är det viktigaste för vår framgång: oss själva. Vi kan kontrollera vår inställning, våra tankar, våra ord, våra känslor och vårt beteende. Detta är vad som gör oss mänskliga. Vi är inte maskiner. Vi har ett val. Denna makt är viktigare än du kan föreställa dig. Vissa människor är medvetna om det, de flesta inte. Ärligt talat så är det för många människor lättare att sitta på åskådarplats och gnälla över saker de inte kan kontrollera istället för att fokusera på den de kan kontrollera nämligen sig själva och därmed ta ansvar.

Sluta sitt i baksätet. Hoppa fram till ratten

Det gäller att finna modet att hoppa in i ditt liv med båda fötterna och ta ansvar för ditt liv. Bestäm dig för att vara lycklig. Besluta dig för att vara produktiv. Besluta att göra en skillnad. Kom ihåg att ingen kan såra dig utan ditt medgivande. Säg till dig själv: Jag tar befälet så att du medvetandegör din hjärna på vem som bestämmer över din kropp och knopp. Att säga jag tar befälet handlar om att ta ansvar för dina handlingar och beslut. Du har mycket mer kontroll än du tror.

Hade vi vetat vilken enorm kraft vår hjärna har skulle vi inte lika ofta välja negativa tankar om oss själva.

Gör dig en riktigt fin dag.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Kommande föreläsningar

  • 18 apr: Borås

    Begränsat med biljetter
  • 22 apr: Visby

    Biljetter kvar
  • 2 maj: Malmö

    Biljetter kvar

Alla öppna föreläsningar