Torkild Sköld

Jag måste göra det jag vill göra om vill inte gör det jag måste.

Idag är det så mycket fokus på att vi inte skall säga att vi ”måste” göra något utan vi skall byta ut måste mot ”vill” för att nå våra mål. Måste har nästan blivit som ett skällsord som vi inte får använda. Men vad jag vet så står det ingenstans i lag och förordning om att måste inte får användas. Jag tror att skriva ”vill” istället för ”måste” fungerar jättebra när vi är villiga och har lust till att göra det vi behöver göra för att uppnå våra mål. Men jag träffar ofta människor i mitt jobb som vet precis vad de vill och de vet precis vad de behöver göra men det händer ingenting.

Jag hade en klient i min utbildning en gång som hela tiden sa att han ”måste” gå till jobbet men han tyckte att det var drygt. Då förklarade jag för honom att det är viktigt att byta ut ”måste” till att säga ”jag vill gå till jobbet”. Någon hade nämligen sagt till mig på en utbildning att det fungerar bättre för att nå våra mål. Då tittade han på mig och så sa han: – Jag ”vill” inte gå till jobbet men jag ”måste” för annars kan jag bli av med det.

I hans fall handlade det inte om hur han formulerade sig, det handlade om att det han skulle göra ville han inte göra. Han hade ett jobb han inte trivdes på och inte ville gå till. Hans mål dvs. jobbet var inte det mål han vill komma till och då fungerade inte ”vill” oavsett hur mycket forskning än sa att det gör det, för han insåg att han ”måste” ta sig dit av ren självbevarelsedrift.

En annan man som kom till mig ville sluta missbruka alkohol. Vi pratade om det och jag sa att jag inte har den kompetensen att hjälpa honom med det så länge han säger att han ”vill” sluta. Han hade nämligen sagt till sig själv i många år att han ”vill” sluta med drickandet, men missbruket eskalerade med tiden. Jag sa att den dagen du inser att du ”måste” sluta dricka då kan du komma tillbaka till mig. Han kom tillbaka en dag och via andra behandlingar så är han idag nykter.

Jag tänker att når vi inte våra mål för att det hänger på ett ord om hur vi formulerar meningen, då är det inget fel på orden utan då är det målet som inte är tillräckligt attraktivt. Då behöver vi bli bättre på att sätta realistiska mål och delmål.

Det är vi själva och bara vi själva som ansvarar för att sätta igång det som behöver hända för att vi ska nå våra mål. Bestäm dig för att ta fullt ansvar. Om du vill det och gör det så är det bra men om du inte gör det så behöver du byta ut ”vill” mot ”måste”.

Det innebär att du ”måste” i ditt personliga ledarskap för att nå dina mål:

– Ta ansvar för dina resultat, beslut och val.
– Inte skylla på någon eller något annat, inte anklaga någon annan eller komma med ursäkter.
– Inte vänta på eller förlita dig på att någon kommer och ”fixar det” åt dig.
– Göra de saker du lovat dig själv och andra.
– Inse att du kan göra fel men du är aldrig fel.

Jag vill avslutningsvis understryka med att detta är mina åsikter utifrån egen erfarenhet och det ligger ingen vetenskaplig forskning bakom utan det är många års egen empirisk erfarenhet som får mig till att inse vad som fungerar bäst för mig.

Det viktiga är att vi alla gör det vi tror på och är bäst för oss själva, men om det inte fungerar MÅSTE vi göra något annat. Sen tänker jag att om jag har problem med att använda MÅSTE istället för VILL för att nå mina mål, då har jag inte mycket problem här i livet.

Livet skall upplevas och inte bara överlevas

Torkild Sköld

Gilla min sida för mer inspiration och verktyg för att nå dit du vill. https://www.facebook.com/www.torkildskold.se

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Kommande föreläsningar

 • 2 sep: Karlskrona

  Biljetter kvar
 • 3 sep: Kalmar

  Biljetter kvar
 • 4 sep: Växjö

  Biljetter kvar
 • 9 sep: Kungälv

  Biljetter kvar

Alla öppna föreläsningar