Fjärrkontrollen

Fjärrkontrollen

Fjärrkontrollen

Föreställ dig att du sitter hemma i soffan och tittar på tv. Det händer en massa på bildskärmen och det mesta tilltalar dig men inte allt. Vad som visas på tv kan du inte påverka för det gör kanalbolagen men du kan sträcka dig efter fjärrkontrollen och byta kanal men du kan bara byta till de kanaler du har i ditt programutbud. Men du kan välja den kanalen du vill titta på, du kan välja vad du anser om det som visas och du kan byta kanal igen när det som visas är slut eller du har tröttnat på det. Dessutom kan du med fjärrkontrollen ändra, ljud, ljus, färg, kontrast mm. Du kan inte påverka vad som visas på tv:n men du kan påverka vad du vill ta till dig.

Om du istället lyfter blicken mot ditt liv och tänker att allt du upplever det är som att se på tv och inuti din hjärna sitter din egen fjärrkontroll. För precis som med det som visas på tv kan vi inte alltid påverka det som händer oss i livet, men vi kan med vår inre fjärrkontroll styra det vi vill ha mer av och vi kan byta kanal och fokusera på något annat istället. Men då kommer lilla undran.

Är det du själv som håller i din inre fjärrkontroll? Eller låter du någon annan hålla i den? Och i sådana fall varför? Hur kan du välja underhållningskanalen lite oftare? Och vilken av alla kanaler ska du trycka på – om faktiskt du fick bestämma? Det är inte alltid lätt att veta vilka knappar vi skall trycka på men det är bara vi själva som kan göra det på vår inre fjärrkontroll. Det finns säkert de i din omgivning som berättar vilka knappar de tycker du skall trycka på men det är du själv och ingen annan som väljer vilka det blir till slut.

Var rädd om dig själv och ditt liv. Bli mer medveten om vilka knappar du omedvetet brukar trycka på och vilka knappar du faktiskt hellre skulle vilja trycka på, för det är det som påverkar vad du får uppleva här i livet.

Sist men inte minst. Kom ihåg att ibland behöver batterierna laddas för att fjärrkontrollen skall fungera.

Torkild Sköld

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Kommande föreläsningar

  • 18 apr: Borås

    Begränsat med biljetter
  • 22 apr: Visby

    Biljetter kvar
  • 2 maj: Malmö

    Biljetter kvar

Alla öppna föreläsningar