Det finns ett mellanrum

Det finns ett mellanrum

Det finns ett mellanrum mellan stimuli och respons, mellan intryck, tolkning och reaktion.

Du upplever din omgivning utifrån ditt inre tillstånd, som grundar sig på fysiologiska sensationer, tidigare erfarenheter, dina inre föreställningar, dina tankar. Dina tankar skapar olika känslor, som leder till olika beteenden.

Om du suttit uppe och väntat på att din partner ska komma hem, sent en kväll utan att veta vad han/hon gör, blir ditt bemötande av din partner när denne/denna väl kommer hem, väldigt olika utifrån om du varit superorolig för att en olycka inträffat än om du tänker, att din partner inte bryr sig om dig.

Hur du väljer att agera är helt avgörande av hur du tolkar situationen, som i sin tur grundar sig på ovan nämnda. Du kan emellertid göra dig medveten om vad som händer i din kropp och med dina känslor beroende på vad du tänker, det vill säga hur du reagerar på det som pågår inom dig. Därifrån till att agera, finns det ett mellanrum, det är i detta mellanrum som du kan upptäcka en möjlighet till frihet.

Det är en sak hur du responderar/reagerar, men det är en helt annan sak hur du agerar. Styrs du av autopiloten, har du inte upptäckt att du kan välja. Du följer slaviskt dina reaktioner på situationen, vilket oftast innebär att du gör som du brukar med samma resultat. I ovan situation kan det handla om att få ett raseriutbrott, en gråtattack, att drar dig undan och surar eller vad du nu brukar göra.

Men är det egentligen så du vill bete dig, när du längtat efter din partner hela kvällen? Är det så du själv vill bli mött, när du kommer hem sent, utmattad och trött? Du kan tillåta dig själv att känna det du känner, men du kan välja huruvida du ska agera på dina känslor eller inte.

Nästa steg är att öva dig på att tolka saker på ett mer positivt sätt, vilket gör det lättare att handla i enlighet med dina värderingar kring hur du vill vara och göra. Känslor ställer till det, tänk bra tankar och känn dig bättre!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Kommande föreläsningar

 • 5 dec: Kiruna

  Begränsat med biljetter
 • 6 dec: Södra Sunderbyn (Boden/Luleå)

  Fullbokat
 • 7 dec: Södra Sunderbyn (Boden/Luleå)

  Fåtal biljetter kvar
 • 15 jan: Trelleborg

  Biljetter kvar

Alla öppna föreläsningar