Torkild Sköld

Det är så svårt….

Det är så svårt….

Många gånger när jag lägger ut mina inlägg på facebook så får jag kommentarer som att det är lätt att skriva, hade det inte varit så svårt att göra, lätt för dig att säga, jag har varit med om så mycket så jag vet att det inte går. Alla möjliga kommentarer ramlar in och jag förstår att det är inte helt lätt att göra. Men grejen är att när man väl har bestämt sig för att göra något då går det lättare.

Vi människor tenderar att göra saker och ting svårare än vad det är. Vi skapar helt enkelt en massa ursäkter för att slippa ta tag i det. Hur kan jag då sitta här och skriva något sådant. Som ni alla vet kan vi inte jämföra människor, vi kan och skall jämföra oss med oss själva. Men i mitt mångåriga klientarbete har jag sett massor av människor med jobbigt förflutet göra storverk när de väl har bestämt sig. Men jag har även stött på dem som hittar på alla möjliga ursäkter för att inte ta tag i det.

Dum som en gås?

Precis nu när jag skriver detta sitter jag hemma på mitt kontor och avnjuter mitt kaffe. Utanför hör jag gässen kommunicera när de flyger över mitt hus. Det de gör är ingen liten resa men de har bestämt sig och det är inte mycket som kan stoppa dem. Säkert har du många gånger sett gässen på väg söderut i en V-formation. Men vet du hur oerhört klokt det är av gässen att flyga på detta sätt. Genom att flyga i V-formation kan flocken flyga 71% effektivare än om varje fågel skulle flyga för sig själv.

Varje gås som flaxar med vingarna, underlättar för bakomvarande fågel genom att skapa uppåtvindar. Om en gås faller ur formationen återtar den sin plats så fort som möjligt för att dra nytta av lyftkraften från framförvarande fågel. När ledargåsen blir trött flyttar den bakåt i formationen och en annan gås tar tätplatsen. Gässen längre bak i formationen skriker för att heja på de främsta att hålla farten. När en gås blir skadad och inte kan flyga med längre, lämnar två andra gäss formationen för att hjälpa och skydda den skadade gåsen. De stannar tills gåsen antingen kan flyga igen eller har dött. Dum som en gås brukar man ju säga men det stämmer verkligen inte.

Be om hjälp för att nå dina mål

Vad jag menar med gässen är att de hjälper varandra när det är svårt och tufft, för att komma vidare och nå sitt mål. Det är detsamma med oss människor, vi behöver ibland be om hjälp och få hjälp för att komma vidare för att nå våra mål. Många gånger är det just svårt för att man inte vågar be om hjälp, men min erfarenhet är att när vi ber om hjälp så får vi hjälp. Istället väljer många att hitta på ursäkter för att inte göra det. Jag vet av egen erfarenhet att när man har satt upp en realistisk målbild och gjort det så attraktivt att det liksom får en magnetisk dragningskraft, då finns det inte mycket som kan hindra oss för att nå dit. Det handlar inte bara om att man skall vilja göra det utan man måste även bli villig. Det är villigheten som är motivationen.

Vi kan bli inspirerade av andra men motivationen kommer inifrån oss. Motivationen är drivkraften i motorn som tar dig till dina mål Om vi inte skapar och plockar fram motivationen inom oss, det är då ursäkterna kommer.

Njut av livet och framförallt njut av att du är du för ingen annan än du är bäst på att vara du. Livet skall upplevas och inte bara överlevas.

Torkild

https://www.torkildskold.se/det-ar-sa-svart/

Delar av texten om gässen kommer från en UGL-övning

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail