Bli en bättre ledare i ditt eget företag – livet

Bli en bättre ledare i ditt eget företag – livet

Här kommer en artikel som är skriven av Epoc Times.
När Torkild Sköld föreläser om ledarskap talar han inte om vad vi gör, utan om vem vi är. Han inspirerar genom att dela med sig av egna livserfarenheter som berör och uppmuntrar till förändring.

För att bli en bra ledare i sitt eget liv behöver man först veta vem man är, vad man har för värderingar och varför man gör det man gör. Det säger Torkild Sköld, som är en uppskattad föreläsare inom personlig utveckling.
Torkild Sköld har arbetat med ledarskap i olika företag och sammanhang både i Sverige och internationellt i över 30 år. Han har en bakgrund som civilekonom och yrkesofficer, och är dessutom pappa till tre döttrar, vilket han ser som den bästa yrkes- och ledarskapserfarenheten av alla.

Ledarskapet ser han som något som berör oss alla, oavsett om man är chef på ett företag, förälder eller ”bara” ansvarig för sitt eget liv. Torkild menar att alla är ledare i vårt eget företag, alltså livet. Det företag som startades när vi föddes, och som kommer att läggas ner en gång i framtiden. Torkild menar att vi är ansvariga både för vad vi gör och inte gör i våra liv, eftersom det ytterst är vi själva som tar våra beslut. Grunden till ett bra ledarskap är att man är trygg i sig själv, och för att bli det måste man lära känna sig själv och sina värderingar.

Ta reda på dina värderingar

Kravet på prestation idag är enormt. Jantelagen har tappat det mesta av sin kraft, och istället ska man vara den perfekta människan som är vacker, lycklig och framgångsrik.
Om vi ska berätta vad vi har för bakgrund, titel och så vidare, så kan vi rabbla upp det direkt, för det ligger i prestationen, och det står i vårt CV.
Ska vi däremot berätta vem vi är och vilka värderingar vi har blir det ofta betydligt svårare, säger Torkild. Många människor gör en massa saker utan att veta varför, för de har inte tagit reda på vad som är viktigt i deras liv. De drivs av prestation, jämför sig med andra, och springer till slut in i väggen och bränner ut sig.

Man måste börja med att ta reda på sina värderingar. När det finns ett likhetstecken mellan vad vi gör och varför, då är vi passionerade. Då drivs vi av hjärtat istället för av hjärnans prestationskrav.
Dessutom är det viktigt att kunna skilja på vad man gör och vem man är. När man förstår att man kan göra fel utan att för den skull vara fel, kan man ta till sig feedback från andra utan att ta det så personligt, säger Torkild. Då vågar man se sina fel och brister, och kan utvecklas till en bättre ledare och människa.

Acceptera och tyck om dig själv för den du är

Många går omkring och känner sig ”fel” inombords. Vi tycker inte om och accepterar inte oss själva som vi är, och då kan vi inte heller leda vare sig oss själva eller andra på ett sunt sätt. Man måste börja med självacceptans. Inse att vi är den vi är, och bli trygga i det. För hur ska det kunna kännas bra att vara sig själv om man inte accepterar sig själv? När jag accepterar mig själv för den jag är på insidan, då är det den äkta självkänslan. Känslan av att vara den jag är, mig själv, det är äkta självkänsla.

Ibland kan en bristande självkänsla bero på saker vi varit med om tidigare i livet. Torkild berättar hur han själv som barn ofta fick stryk av sina föräldrar, vilket hindrade honom från att kunna tycka om sig själv.
Jag insåg vid en tidpunkt i livet att jag mådde dåligt över att de slagit mig som liten. Sedan, när mina föräldrar var döda, mådde jag ändå dåligt av det när jag tänkte på det. Då var det inte längre de som straffade mig, utan det var jag själv, eftersom det är jag som tänker mina tankar. Då kom jag till insikt om att jag måste stanna upp och bli medveten om vad jag tänker.

Att förlåta

För Torkild handlade det också om att kunna förlåta och släppa. Jag har valt att förlåta mina föräldrar – inte för vad de gjorde, men för vilka de var. Mina föräldrar gjorde det inte för att vara elaka, de gjorde det för att de trodde att det var det bästa i min uppfostran. Så såg deras verklighet ut då.
Många tror att förlåta är en känsla, men Torkild menar att förlåta är ett val. När vi är vuxna har vi ett ansvar, och det är att ta tag i oss själva, skapa en framtid, och inte gå omkring och välja att hållas tillbaka av saker som hände oss för kanske 30–40 år sedan. För det är historia, och det finns inte längre om man inte tänker på det.

Bli medveten om dina tankar

Tankarna påverkar känslan. Därför är det viktigt att bli medveten om sina tankar. Men det räcker inte att bara sitta där och försöka tänka annorlunda, menar Torkild, man behöver också göra något. Man måste mota Olle i grind: Nej, stopp, nu har jag inte tid med den tanken. Nu får jag tänka det här istället, hoppa upp och göra något eller gå ut och gå en runda. Vi ska vara nyfikna på och medvetna om oss själva – hur vi tänker, vad som är viktigt och varför vi gör det vi gör.

Men för att kunna ta ansvar fullt ut måste man först och främst inse att man har hundra procent ansvar för sig själv. Inse att den enda människan du kan förändra är dig själv, och oavsett vad alla andra säger eller gör mot dig, så har du alltid ett val hur du väljer att reagera på det.

Vi är inga perfekta robotar

Ska vi bli bra ledare måste vi också komma ihåg att vi är människor. Vi ska inte bli några perfekta figurer som är som robotar som funkar i alla situationer. Vi ska vara nyfikna på och medvetna om oss själva – hur vi tänker, vad som är viktigt och varför vi gör det vi gör.

Torkild menar att om vi tar hand om oss själva och mår bra, blir vi så mycket bättre på att ta hand om andra. Men sättet att nå dit kan förstås vara olika, eftersom vi alla är individer och har vår egen unika väg att gå.
Det jag säger här är mitt sätt, det är min resa. Det funkar kanske inte för någon annan, men det funkar för mig. Och jag tänker att om det kan funka för någon mer, då är det kanon.

Torkilds 10 tips för ett sunt ledarskap

1. Tänk över dina värderingar och vad som är viktigt i ditt liv – skriv gärna ner det.
2. Acceptera dig själv för den du är.
3. Lär dig skilja på vad du gör och vem du är.
4. Fundera på varför du gör det du gör.
5. Bli medveten om hur och vad du tänker.
6. Var nyfiken på dig själv.
7. Be om feedback på det du gör, så att du kan bli bättre på den du är.
8. Ge din egen utveckling lite tid, precis som när du ska träna upp din kondition.
9. Kom ihåg att du är en människa, inte en robot.
10. Livet ska upplevas och inte bara överlevas.

Torkild Sköld

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Kommande föreläsningar

  • 18 apr: Borås

    Begränsat med biljetter
  • 22 apr: Visby

    Biljetter kvar
  • 2 maj: Malmö

    Biljetter kvar

Alla öppna föreläsningar