Torkild Sköld

Att vara kritisk till okunskap eller ej

I en känd och ofta återberättad anekdot frågar filosofen Ludwig Wittgenstein en vän varför det bedöms som så uppenbart att människan först antog att det är solen som kretsar kring jorden och inte tvärtom. Hans vän svarar att det självklart är så eftersom det ju ser ut som om solen kretsar kring jorden. ”Hm”, svarar Wittgenstein, ”men hur skulle det annars ha sett ut om det såg ut som om jorden kretsade kring solen? ” Vissa logiska felslut beror alltså på bristande perspektiv.

Jag började min resa inom personlig utveckling i mitten av 2000-talet. Då var det ett aktivt beslut att börja träna mitt inre men eftersom jag hållit på med ledarskap i hela mitt liv så har det funnits med hela tiden mer eller mindre omedvetet. Fram till 2005 var jag en kraftig motståndare till allt vad som heter mental träning och tankens kraft. Som gammal yrkesofficer och civilekonom ville jag ha saker och ting vetenskapligt empiriskt testat för att jag skulle tro på och acceptera det. Men i den tidsvevan stötte jag på ett antal personer som när de pratade om personlig utveckling, gjorde det på ett sätt så att det lät vettigt för mig. Naturligtvis satte mitt obstinata jag igång med att försöka falsifiera det de sa, men när jag inte lyckades så blev jag nyfiken istället. För en sak kan jag lova er och det är att när det gäller kunskap och information är jag en nyfiken en.

Att växa som människa innebär inte bara att växa på längden och/eller på bredden, utan också hur vi utvecklas emotionellt och intellektuellt. Vissa människor upplever tyvärr personlig utveckling som skrämmande och farlig, och blandar titt som oftast ihop personlig utveckling med begrepp som hjärntvätt och new age. Naturligtvis beror denna rädsla på okunskap och förutfattade meningar men skall ändå tas på allvar med tanke på att de flesta av oss är präglade till att se nackdelar före fördelar.

Att utvecklas personligt borde ju inte gå att blanda ihop med något negativt överhuvudtaget. Ordet utveckling betyder bl.a. att något växer, ökar, och att öka sin personliga förmåga att stimulera sin personlighet borde för var och en av oss vara något positivt. Jag väljer att i mitt arbete kalla det för personligt ledarskap för det handlar om att bli bättre på att leda oss själva genom livet.

knowledge3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Att kunna se fördelar före nackdelar borde vara något som alla strävade efter. Detta innebär inte att du skall granska saker utan att vara kritisk, Men våga se fördelarna först. Alltför många kastar bort en bra idé eller möjlighet enbart för att de tittar på eventuella nackdelar först och sedan inte ens bryr sig om att väga fördelarna emot.

I början när jag läste böcker och såg filmer om ämnet så var där mycket som jag tyckte var bra och mycket som jag tyckte var ren gojja. Men det intressanta är att när jag nu tittar tillbaka på det som jag tidigare tyckte var gojja så förefaller det mig väldigt intressant och logiskt. Anledningen till det är att när jag väl hade accepterat att personlig utveckling var bra så tyckte jag bara sådant var bra som jag kunde  örhålla mig till utifrån min världshorisont då. Nu när jag har fått större kunskap om ämnet men framförallt massor av erfarenhet så inser jag att det var bra grejor men det är först nu som jag kan ta till mig det. Det behövdes helt enkelt tid för att det skulle falla på plats. Det i sin tur gör mig väldigt ödmjuk inför det som jag idag tycker är gojja, för det handlar om mitt perspektiv och att jag fortfarande behöver utveckla mig för att förstå det jag idag inte förstår. Det har lärt mig att vara ödmjuk inför kunskap och framförallt inför andra.

Ni som följer mig på facebook vet att jag är väldigt aktiv. Framförallt på min sida om personligt ledarskap. Ibland får jag kommentarer på det jag lägger in där jag tycker mig kunna tolka det som att det är människor som inte har kommit lika långt i sin personliga utveckling som jag har gjort hittills. När folk säger att det inte går eller hade det bara varit så enkelt osv så kastar jag mig inte in och säger att de har fel för det har de inte utifrån sitt perspektiv. Jag måste istället respektera dem för deras åsikt och inte som en del gör på facebook, klankar ner på andra så fort de inte håller med. Jag påstår absolut inte att jag är expert på området utan jag har massor att lära mig som tur är. Men vi måste bli bättre på att förstå att vi är alla olika men har alla samma rätt till att ha en åsikt. Mina klienter kan jag inte heller säga till att de har fel utan jag måste först lära dem att se saker ur ett nytt perspektiv så att de själva kommer fram till det.

Att kunna se på sig själv och på sina medmänniskor mera ödmjukt och kärleksfullt, att få en positivare syn på saker och ting, ja på hela livet, kan väl ändå inte vara annat än vad varje människa önskar sig och sin nästa. Det jag menar är att vi inte kan vara kritiska till okunskap för det är bara ett relativt förhållningssätt. Vi måste ha öppet sinne för varandra och för kunskap och någon har sagt att sinnet är som en fallskärm den fungerar bara när den är öppen.

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Kommande föreläsningar

 • 2 sep: Karlskrona

  Biljetter kvar
 • 3 sep: Kalmar

  Biljetter kvar
 • 4 sep: Växjö

  Biljetter kvar
 • 9 sep: Kungälv

  Biljetter kvar

Alla öppna föreläsningar