Att prata skit om andra

Att prata skit om andra

I mitt dagliga arbete med att träna människor i deras personliga ledarskap träffar jag ofta människor som pratar skit om andra. Det är liksom deras sätt att höja sig själv genom att trycka ner andra och en sak som är säker är att vi får inte andra att växa genom att hugga huvudet av dem.

Däremot vet jag att den som accepterar sig själv och andra för den man är och inser att vi alla har våra sidor, de har inte samma behov av att prata illa om andra. Så om du känner någon som du vet är bra på att smutsa ner andra, så skall du veta att det troligtvis är någon som behöver träna på att tycka om sig själv för vad den är och därigenom bli bättre på att ta ansvar för sitt personliga ledarskap.

Det finns en historia om Sokrates som jag tycker säger väldigt mycket om just skitsnack.

I antikens Grekland hade Sokrates rykte om sig att hålla kunskapen högt. En dag kom en bekant för att träffa den store filosofen och sa: ”Vet du vad jag har hört om din vän?”
”Vänta lite,” svarade Sokrates. ”Innan du pratar med mig om min vän, kan det vara bra att ta en stund och filtrera vad du ska säga. Det är därför jag kallar det tredubbla filtertestet.

Det första filtret är Sanningen. Är du helt säker på att vad du håller på att berätta om min vän är sant? ”
”Ja…. nej”, sade mannen, ” jag har faktiskt bara hört talas om det och …”
”Okej,” sade Sokrates. ”Så du vet inte riktigt om det är sant eller inte. Nu ska vi prova andra filtret, filtret av godhet. Är det som du håller på att berätta om min vän något gott?”
”Uhmm, nej, tvärtom …”

”Så,” Sokrates fortsatte, ”du vill berätta något hemskt om min vän, men du är inte säker på att det är sant. Du kan dock fortfarande klara provet eftersom det finns ett filter till, filtret användbarhet. Kommer det du vill berätta för mig om min vän att vara till nytta för mig? ”
”Nej, egentligen inte.”
”Tja”, avslutade Sokrates, ”om det du vill berätta är varken sant eller bra, eller ens användbart, varför berätta det för mig överhuvudtaget?”

Från september kommer jag att ca varannan vecka skicka ut ett nyhetsbrev.
Gå redan nu in och anmäl dig till detta via denna länk:
https://www.torkildskold.se/nyhetsbrev/

UWASocrates_gobeirne_cropped

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Kommande föreläsningar

 • 5 dec: Kiruna

  Begränsat med biljetter
 • 6 dec: Södra Sunderbyn (Boden/Luleå)

  Fullbokat
 • 7 dec: Södra Sunderbyn (Boden/Luleå)

  Fåtal biljetter kvar
 • 15 jan: Trelleborg

  Biljetter kvar

Alla öppna föreläsningar