Alla helgons dag – du skapar själv andras framtida minnen av dig.

Alla helgons dag – du skapar själv andras framtida minnen av dig.

 

Alla helgons dag firas för att minnas alla döda helgon, även de som inte har en egen helgondag i kalendern. Vi tänder ljus vid högtiden för att minnas alla själar, och för att lysa upp vägen och leda våra anhöriga och alla döda på sin färd. Traditionen lever starkt i Sverige och människor vallfärdar till sina anhörigas gravar i särskilt stor utsträckning kring Allhelgonatid.

Traditionen är tidig medeltida katolsk kristen och behölls i Sverige även efter reformationen på 1500-talet då Sverige blev protestantiskt och åtminstone formellt slutade dyrka helgon. Allhelgonadagen som alltid inföll den 1 november sågs i medeltidslagarna som vinterns första dag och tidpunkten markerar sommarhalvårets slut och vinterns början.

Denna dag tänker vi på våra nära och kära som har lämnat oss. Vi tänder ljus och minns dem. Vi pratar om vilken betydelse de hade för oss och om allt de gjorde för oss. Vi förenas kring våra minnen av dem och saknar att inte få ha dem kvar hos oss.

En dag kommer våra liv ta slut, vilket är ofrånkomligt. En dag i framtiden kommer någon att tända ett ljus för dig. En dag kommer någon att prata om dig och minnas allt vad du gjorde och betydde för dem.

Vad vill du att de skall minnas och säga om dig? Barn, vänner, man, hustru, arbetskollegor, arbetsgivare, svägerskor, svågrar. De berättar vem du är och ger en beskrivning av dig.

Vad vill du att de minns och säger om dig? Vilka egenskaper tillskrivs du? Vad säger dessa personer att du har gjort? Tänk efter och skriv ned vad du vill att dina viktigaste relationer ska säga om dig när de tänder ett ljus och minns dig, för vi är inte borta förrän den dagen andra slutar att prata om oss. När du gjort det så kan du börja göra det du behöver göra för att det skall bli så som du vill att de skall minnas dig.

Den här övningen hjälper dig att beskriva vem du vill vara. Vilka värderingar har du? Vilka värderingar skulle du vilja ha? Bli nyfiken och medveten på dig själv och börja skapa andras framtida minnen av dig.

Torkild

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail