100 års kalaset

100 års kalaset

Medan optimisten uppfattar motgångar som tillfälliga och fortsätter att tro på sina möjligheter, ser pessimisten dem som lagbundna; har man misslyckats en gång kommer man alltid att misslyckas och därför är det lika bra att ge upp. Så här illa behöver det inte vara! Ingen föds till världen som pessimist, tvärtom föds vi med ett lyckosystem; i våra hjärnor finns kopplingar för glädje, lust och eufori. Redan från början har vi alltså förmågan att uppleva positiva känslor. Vi kan alltså lära oss nya känsloreaktioner, menar Martin Seligman och andra forskare.

Men som med så mycket annat, det krävs träning och ansträngning. Ju mer övning i att uppleva lustfyllda och glädjerika händelser, ju större är chansen att erövra lyckan. Vi är experter på hur vi inte vill ha det, men är inte särskilt bra på att uttrycka hur vi vill ha det. Att veta vad man inte vill är lika meningsfullt som att gå till ICA och handla efter en inköpslista på saker du inte vill ha. Så bestäm dig för vad som ska stå på din lista över det liv du vill leva. Och kom ihåg maximera det som gör dig glad och tillfreds!

100-years-old-image-1-330432498

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En övning som du kan använda dig av för att utveckla ditt personliga ledarskap.

100 års kalaset

Föreställ dig att du fyller 100 år och du vill ha ett stort kalas. Tänk på att det omöjliga är möjligt och att alla som du vill ska vara där är där, barn, vänner, man, hustru, arbetskollegor, arbetsgivare, svägerskor, svågrar… En efter en reser sig dessa personer och håller ett tal för dig. De berättar vem du är och ger en beskrivning av dig.

Vad vill du att de säger om dig? Skriv ned. Vilka egenskaper tillskrivs du? Vad säger dessa personer att du har gjort? Tänk efter och skriv ned vad du vill att dina viktigaste relationer ska säga om dig när du fyller 100 år.

Om du inte är nöjd så gör om övningen, men då kan du fantisera om hur du levt det liv du vill leva och bemött människor såsom du skulle vilja bemöta dem.

Den här övningen hjälper dig att beskriva vem du vill vara. Vilka värderingar har du? Vilka värderingar skulle du vilja ha?

Gör övningen tills du hittar de värderingar och egenskaper som du vill tillskriva dig själv. Lev dem!

Lycka till. 

 

 
 
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Kommande föreläsningar

  • 18 apr: Borås

    Begränsat med biljetter
  • 22 apr: Visby

    Biljetter kvar
  • 2 maj: Malmö

    Biljetter kvar

Alla öppna föreläsningar