VÅGA VARA BÄTTRE OCH INTE BÄST

VÅGA VARA BÄTTRE OCH INTE BÄST

En kväll för ett år sedan kom min mellersta dotter hem från fotbollsträningen, svettig och rödmosig precis som det skall vara. Hon sätter sig till bords för att inta kvällsmaten och det är då hon säger: – Pappa, jag är bäst i laget på att nicka. Hur vet du det, svarade jag? Jo, för jag är den enda som vågar nicka bollen.

Och så är det väl med det mesta i livet att vi måste våga för att lyckas. Vi måste prova något nytt för att nå lite längre, för om vi inte börjar med något eller slutar med något så händer inte så mycket. Jag menar dock inte att vi skall gå omkring och vara bäst hela tiden för det går inte. Vi skall istället ha ambitionen att bli bättre på det vi vill utvecklas inom eller uppnå. Jim Rohn uttrycker det på ett formidabelt sätt: Önska inte att det var lättare – önska att du var bättre!

Om vi hela tiden går omkring med ambitionen om att vi skall vara bäst så kommer vi för eller senare bli slagen av någon annan som är bättre, för det kommer alltid finnas någon som är bättre på något som vi kan precis som vi är bättre på något än någon annan. Grejen är att vi skall eftersträva att vara bättre eller som David Lega uttryckte det: Det största felet många gör är att de jämför sig själv med alla andra istället för att titta på sina egna förutsättningar och den faktiska utveckling man har gjort.

En annan effekt av att gå omkring och försöka vara bäst är att då måste vi jämföra oss med andra men när vi vill bli bättre då jämför vi oss med oss själva, Jag skrev ett ordspråk för ett tag sedan som lät: Från och med idag så slutar du att jämföra dig med andra för de andra är så många och de är ändå inte som du. Den har blivit omåttligt populär och den säger så mycket d.v.s. att alla kommer ha synpunkter på hur vi är och vad vi gör men det är bara vi själva som kan tillåta om de skall få påverka oss eller inte.

Min dotter har insett att hon är bra på att nicka och hon vet att hon tränar fotboll för att hon skall bli bättre inte för att hon skall jämföra sig med andra. Tränarna har i uppgift att träna tjejerna att bli bättre individuellt så att laget kan bli bättre. Vinner de sedan en cup så är de bäst just då men sen måste de träna för att bli ännu bättre för att i framtiden spela i divisioner och turneringar, om de nu vill det själva.

Den som tävlar med sig själv kan som sämst komma på andra plats och det är inte dåligt det. Dessutom är det inte så långt till första plats.
Tycker du att ordet tävling inte känns bekvämt så kan du kalla det för utmaning.

Torkild Sköld

https://www.facebook.com/groups/Torkild/

10492522_10152473168244232_4843282780047785031_n Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail