Våga be om hjälp

Våga be om hjälp

På mina långa föreläsningar som en del företag bokar så brukar jag vid ett tillfälle fråga publiken hur många det är som tycker att det är lätt att be andra om hjälp. Då räcker endast ett fåtal om ens någon upp handen. Men när jag direkt efter frågar hur många som tycker om att hjälpa andra, då räcker nästan alltid alla upp handen. Vad är det som gör att vi har så svårt för att be om hjälp när vi så gärna vill hjälpa varandra? Jo vi är så rädda för att få det hemska ordet nej och känna oss avspisade. Men eftersom de flesta människor tycker om och vill hjälpa andra så är sannolikheten väldigt stor att vi får ett ja när vi ber om hjälp, men vi måste göra det och inte bara vilja det. För vi människor tycker om att hjälpa andra för då känner vi oss behövda och det behöver vi alla få känna oss för att kunna må bra.

Jag tycker själv att jag är hyfsat bra på att be om hjälp men att jag kan definitivt bli bättre på det. Nästan alltid när jag ber om hjälp så får jag hjälp och jag hjälper dessutom gärna andra om de frågar mig om hjälp. Jag tycker att vi skall träna mer på att hjälpa varandra och därmed träna på att be om hjälp. Det värsta som kan hända är att vi får ett nej. Det innebär inte att de säger nej till dig som person utan till att hjälpa dig för de kanske varken kan eller orkar. Skilja på sak och person.

Så ge dig ut i världen och be om hjälp, hjälp andra och visa att du vill hjälpa för att ge och inte för att få. Skulle du mot förmodan få nej så kom ihåg att det inte är du som får ett nej utan det du bad om hjälp med.

Vi behövs alla på denna planet för att kunna hjälpa varandra. Tyvärr har långt ifrån alla förstått det och det är viktigt att de gör det, men det viktigaste just nu är att du och jag förstår det för all förändring börjar med oss själva oavsett om det är en liten eller stor förändring. Fundera på fölande frågor:

• I vilken situation är du bra på att be andra om hjälp?

• I vilken situation skulle du vilja bli bättre på att be andra om hjälp?

• Hur kan du bli bättre på att hjälpa andra?

Låt svaren komma till dig och gör det bästa av det du kommer fram till.

Gör dig en hjälpsam dag.

Torkild Sköld

1418021857_thumb.jpeg Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Kommande föreläsningar

 • 5 dec: Kiruna

  Begränsat med biljetter
 • 6 dec: Södra Sunderbyn (Boden/Luleå)

  Fullbokat
 • 7 dec: Södra Sunderbyn (Boden/Luleå)

  Fåtal biljetter kvar
 • 15 jan: Trelleborg

  Biljetter kvar

Alla öppna föreläsningar