Trygga ledare pekar inte med hela handen

Trygga ledare pekar inte med hela handen

Det är när du är trygg och säker i dig själv som du kan bli verkställande direktör i ditt eget liv. Och när du blivit det. Då kan du leda andra.

– Chef är en titel och en tjänst som tillsätts uppifrån men ledare är en position man förtjänar genom sitt sätt att vara, säger Torkild Sköld, föreläsare inom personligt ledarskap och 30 års erfarenhet av ledarskap.

I en sketch med den engelska humorgruppen Monty Python ska man genomföra ett hundrameterslopp för personer utan lokalsinne. Löparna ligger i startblocken, skottet går och alla sticker iväg med full fart, fast åt olika håll. En ganska bra beskrivning av vad som kan hända utan gemensamma mål och styrning i en grupp.

– Alla grupper där det ska genomföras något behöver en ledare. Han eller hon behövs för att peka ut riktningen, säger Torkild Sköld men man ska inte behöva peka med hela handen. Oftast är det chefer som är osäkra på sig själv som gör det.

Torkild Sköld är föreläsare i personligt ledarskap och som sådan predikar han att den som ska leda andra måste kunna leda sig själv, det vill säga vara VD och i kontroll av sitt eget liv. Och det kan man bara om man är trygg i sig själv, säker på vem man är och medveten om att det inte går att vara perfekt.

– Alla kan bli ledare, säger Torkild Sköld. Det handlar om ledarskap, det vill säga att skapa en ledare. Det gör du genom att fokusera på dina goda egenskaper och det du kan i stället för att hänga upp dig på det dåliga. Att leva som man lär och acceptera att alla, även du, gör fel. Och inse att man kan göra fel utan att vara fel som person för det.

Ledarskap i ett företag eller organisation går ut på att leda, planera och strukturera arbetet i gruppen man är satt att leda. Och göra det så att alla i gruppen känner sig sedda, förstådda och använda på ett sätt som passar deras personlighet. I grupper där ledarskapet brister kan det uppstå informella ledare. De kan ibland ses som ett hot.

– Om du som ledare lyssnar på människorna i gruppen, visar respekt för deras personligheter, är tydlig med vad du vill och trygg i dig själv så sprider du trygghet i organisationen och då uppstår inte den situationen, säger Torkild Sköld.

Företag och organisationer är olika. En del är tjänsteföretag andra är fabriker som producerar varor av det ena eller andra slaget, några är renodlade säljorganisationer och vissa är myndigheter. Dock är det inte branschen i sig som avgör hur man ska agera som ledare utan det handlar om att lära känna människorna i gruppen och se deras behov. Fast utan att vara mesig med vart man vill.

– Ledaren är en kulturbärare och viktig för organisation och dess mål. Det får inte bli för mycket fokus på mys och känslor. Det går ju trots allt ut på att skapa resultat, säger Torkild Sköld.

http://europeanmediapartner.com/sv/publication_sv/sv-publications/#

Torkildstudio-677x357

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Kommande föreläsningar

 • 5 dec: Kiruna

  Begränsat med biljetter
 • 6 dec: Södra Sunderbyn (Boden/Luleå)

  Fullbokat
 • 7 dec: Södra Sunderbyn (Boden/Luleå)

  Fåtal biljetter kvar
 • 15 jan: Trelleborg

  Biljetter kvar

Alla öppna föreläsningar