Tålamod är förmågan att kunna utstå väntan, förseningar eller svårigheter med bibehållet lugn

Tålamod är förmågan att kunna utstå väntan, förseningar eller svårigheter med bibehållet lugn

Tålamod är ett intressant fenomen för det är något jag själv kämpat med i många år. Jag upplever mig själv som en modig och orädd människa. Jag tar risker, har drömmar och visioner som jag förverkligar.

Jag kan i vissa situationer ha ett grymt bra tålamod medan i andra situationer är det precis tvärtom. Oavsett anledningen till att det är så har jag ändå lärt mig med åren att ett gott tålamod vinner oftast i längden. Det kan vara i situationer hemma, på jobbet, fritiden eller var som helst annars. Jag tänker att tålamod handlar om mod att tåla andra människor. Det handlar om hur jag väljer att reagera på det som händer mig för det är inte vad de andra gör mot mig som handlar om mitt tålamod, utan det är hur jag väljer att reagera på det som andra gör mot mig.

Om min hjärna är van vid att reagera på ett visst sätt i mötet med en speciell person eller i en viss situation, då har hjärnan lätt för att åter göra det igen nästa gång det händer oss för vår hjärna är bra på att göra det vi har lärt den. Vi behöver istället lära om hjärnan för att bli bra på att öka medvetenheten om hur vi reagerar som vi gör i de situationer som vi vill ha bättre tålamod. Vi behöver stanna upp och tänka efter vad vi kan göra annorlunda för att få bättre tålamod där vi behöver det.

Det kan vara svårt när vi är irriterade och bara vill vräka ur oss det som kommer till oss i tanken, men kanske kan det vara värt att stanna upp och ta tre djupa andetag och tänka på dessa tre frågor. En fråga vid varje andetag:

1. Behöver det jag vill säga sägas?
2. Behöver sägas av mig?
3. Behöver det sägas idag?

Visst det är inte alltid lätt att stanna upp och tänka så, men desto mer vi tränar på att bli medvetna om det desto lättare går det. Jag vet av egen erfarenhet att det går för jag praktiserar det varje dag för mitt liv är inte annorlunda än någon annans liv.

Tålamod är en dygd har någon sagt. I alla fall i minst 8 minuter när jag kokar ägg.

Torkild Sköld

Gå med i min nya inspirationsgrupp

https://www.facebook.com/groups/Torkild/

 

1416980930_thumb.jpeg

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Kommande föreläsningar

 • 5 dec: Kiruna

  Begränsat med biljetter
 • 6 dec: Södra Sunderbyn (Boden/Luleå)

  Fullbokat
 • 7 dec: Södra Sunderbyn (Boden/Luleå)

  Fåtal biljetter kvar
 • 15 jan: Trelleborg

  Biljetter kvar

Alla öppna föreläsningar