STYRKAN I MIN ERFARENHET

STYRKAN I MIN ERFARENHET

Jag får ofta frågan om hur jag orkar och har orkat med allt det jag har varit med om i livet som jag berättar om på min föreläsning. För mig är det en medveten metod som jag tränat upp i mitt liv eller som det heter i det militära, en strategi. Jag har i tio år jobbat som yrkesofficer i försvarsmakten och slutade 1990 som Kapten. Under de tio åren fick jag hela tiden på olika sätt lära mig och fick även lära ut till andra, att oavsett vilka hemskheter som ett krig kan medföra gäller det att aldrig ge upp. Aldrig. Det gäller att hela tiden vara beredd på att hitta nya vägar för att komma vidare när hinder och motstånd kommer för en krigare ger aldrig upp.

Som tur är så är det inte krig i vårt land och har inte varit sedan flera hundra år tillbaka och det är i år 25 år sedan jag avslutade min tjänst som officer i rikets tjänst. Det är befriande för ett krig orkar nog ingen och definitivt inte jag leva med, men det innebär inte att det händer tuffa saker i mitt liv precis som det händer för de flesta i livet på olika sätt. En sak är definitivt säker och det är att fastän jag inte längre är militär och bär uniform i vardagen, så finns det inte mycket på min världskarta som kan få mig att ge upp. Vi skall inte se livet som ett krig men vi behöver vara realistiska och inse att det kan komma hinder längs vägen.

Jag har i så många år tränat på att vara medveten om den inre krigaren i mitt liv som får mig att göra det som annars skulle kunna få mig att ge upp mitt liv och ge upp det jag vill uppnå. Jag tränar varje dag och har gjort i många år på att vara den överlevaren som alltid hittar alternativa vägar för att kringgå det som försöker stoppa mig. Många gånger är motståndaren både listig och övermäktig och många gånger är den största motståndaren mina egna tankar om min verklighet men aldrig att jag ger upp. För skulle jag ge upp kommer jag antingen dödas eller bli fånge i någon annans verklighet och det är inte min verklighet. En krigare ger aldrig upp.

Jag har insett att när jag tar ansvar för och sätter gränser i mitt liv som den krigaren jag vill vara i min verklighet, då blir jag även bättre på att respektera andra för vem de är och deras verklighet. När jag visar omtänksamhet mot mig själv blir jag även bra på att visa omtänksamhet mot andra. Jag har insett att när jag är bra på att ta hand om mig själv så blir jag bättre på att ta hand om andra.

Jag är övertygad om att inte bara jag utan precis alla människor har en inre krigare som vi behöver träna på att bli mer medvetna om och ta fram när det behövs. Vi behöver dessutom vara i frid med vår egen krigare för annars kommer det bli svårt att överleva som människa, för om vi krigar både mot andra och oss själva samtidigt står vår kropp i skottlinjen. Så länge vi krigar med oss själva kommer vi dessutom alltid att förlora. Men när vi letar reda på och tränar på att acceptera oss själva för den vi är så kan vi uthärda och övervinna betydligt fler motstånd och förändringar i livet.

Ge dig själv den finaste gåva du kan ge dig själv. Öppna dina ögon för att se på dig själv på ett sätt som du aldrig tidigare har gjort. Lyssna på vad din inre röst innerligt kämpar med och vill få sagt till dig för att du skall förstå det som ditt undermedvetna redan hör. Känn den inre kraft som du så många gånger i dina bästa stunder har upplevt och känt men som du vill bli bättre på att kunna plocka fram när du vill känna det.

I kommunikationen med dina sinnen hittar du din inre krigare. Din egen inre krigare som med kärlek får dig att hitta dina vägar för att komma ditt du vill fastän det uppstår motstånd på vägen. Det är så livet är för de flesta av oss. Hitta din inre krigare och kom ihåg vad filosofen Plutarkos sa: Det är alltid för tidigt att ge upp.

Kom ihåg att livet skall upplevas och inte överlevas.
Torkild

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Kommande föreläsningar

  • 18 apr: Borås

    Begränsat med biljetter
  • 22 apr: Visby

    Biljetter kvar
  • 2 maj: Malmö

    Biljetter kvar

Alla öppna föreläsningar