Ordspråk eller bara ett språk med ord.

Ordspråk eller bara ett språk med ord.

Ordspråk eller bara ett språk med ord.

Många av er vet säkert att jag skriver en massa ordspråk som jag delar på sociala medier. En del tycker om dem och det är bra. En del tycker ingenting om dem och det är bra. Andra tycker inte alls om dem och det är också bra. Varför skriver jag på detta sätt? Jo, för det jag skriver är inte sanningen. Vem skulle jag vara om jag kom och påstod att det är jag som sitter på sanningen och att jag har rätt. Det hade varit både förmätet och ett stort övertramp.

Men….det är min sanning. Det är min tolkning av det som kallas verkligheten och den stämmer för mig. Den stämmer kanske för några till men definitivt inte för alla. Jag skriver dessa ordspråk för att jag tror att de flesta av oss kan bli bättre på att reflektera och se saker ur ett nytt perspektiv. Att kanske få en tankeställare och ett nytt sätt att se på sig själv, andra, jobbet, förhållandet, livet mm.

Nu är det inte jag som kommit på detta ordspråket men om jag skriver: Det är inte hur vi har det utan hur vi tar det, så är där direkt någon som kontrar med ytterligheter som t.ex:

”Så du menar att när min man dog så skulle jag bara skratta åt det? ” eller ” Mitt barn blir mobbat i skolan, menar du att jag inte skall tycka det är jobbigt? Eller ”Jag lider av ständig värk varje dag, menar du att jag skall acceptera det?”.

Nej det är inte det jag menar. Alla ordspråk jag delar handlar om vardagen och dess i-landsproblem. Inga ordspråk i hela världen gäller alltid och definitivt sällan för ytterligheter som kriser, sjukdomar, olyckor, brott etc.

Med ordspråket ”Det är inte hur vi har det utan hur vi tar det” menar jag att om vi inte har råd att gå på ”lyxrestaurang” så får vi anpassa oss till det och gå och äta där vi har råd.

Om det händer att vi missar tåget till jobbet och nästa kommer först om 20 minuter så är det vi själva som bestämmer hur vi tar det.

Åker vi ut en hel dag och fiskar men inte får en enda fisk, vilket händer, så är det vi själva som väljer om det skall förstöra vår dag eller om vi skall njuta av att få ha varit ute i naturen en dag.

Sen finns det många exempel på där folk skrivit till mig och berättat hur mina ordspråk har hjälpt dem i svåra situationer för att komma vidare. Där de har fått inspiration och nya synsätt i sin inre reflektion av att läsa ordspråken, vilket har lett till att de har orkat komma igen.

Så läs mina ordspråk med öppet sinne. Fundera och reflektera. Tänk till och tänk om. För tänk om de skulle kunna vara dig till nytta. Om inte så släpp dem och gå vidare.

Men för mig fungerar dem och därför fortsätter jag att dela med mig av dem. Mina ordspråk är gratis, det är frivilligt att läsa dem och jag gör det med kärlek i all välmening.

Kram Torkild

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail