Torkild Sköld

När vi är bra på att bekräfta oss själva så blir vi ännu bättre på att bekräfta andra.

Alla människor behöver känna sig älskade och få bekräftelse. Det är ett av våra mest grundläggande behov och något helt naturligt. Men det är inte bara bekräftelse från andra som är viktigt, vi behöver även bekräfta oss själva, vilket alla inte har så lätt för enligt min erfarenhet av många års arbete med individer. Bara för att vi säger att andra är bra så innebär inte det att vi själva är sämre för det, vilket jag trodde en gång i tiden. Vi skall inte behandla oss själva sämre än vad vi behandlar andra. Vi förtjänar alla massor av och behöver bekräftelse för det är ingen som växer för att vi hugger huvudet av dem, varken andra eller oss själva.

När vi bekräftar andra så ser vi däremot hur de växer och det gör vi själva också när vi ger oss själva bekräftelse. Jag har inte alltid varit bra på att bekräfta andra men efter många års träning känns det numera härligt att få ge. För som alltid så när vi ger för att ge då får vi tillbaka förr eller senare. Det går inte alltid att veta när och i vilken form vi får tillbaka men det kommer. Ibland träffar jag på folk som säger att jag har gett för att ge i alla år men nu ger jag upp för jag får aldrig något tillbaka. Då brukar jag ödmjukt påpeka att då har de inte gett för att ge utan för att få eftersom de säger att de aldrig får något tillbaka. Att ge för att ge handlar om att göra det villkorslöst utan att vilja få något tillbaka. Så idag när jag bekräftar andra så gör jag det för att jag vill göra det av kärlek och omtanke och jag förväntar mig inget tillbaka.

Bestäm dig redan nu för vem du skall bekräfta idag och även bekräfta dig själv för den du är. Kom ihåg att vi kan alla göra fel men vi är inte fel. Ibland behöver vi be om ursäkt för vad vi har gjort men vi behöver aldrig be om ursäkt för den vi är. Vi är alla bäst på att vara oss själva och vi kan vara hur bra som helst på det utan att det sker på bekostnad av andra. Det tycker jag verkligen är värt att bekräfta.

Så res på dig, lyft blicken, lägg på ett vinnarleende och klappa dig själv på axeln och säg högt. Jag är bra som jag är och det är jag stolt över. Känns det konstigt så är det ett bra tecken på att du behöver träna mer på det, så gör det då några gånger till. När det börjar kännas bekvämt att göra det och du på riktigt känner i magen att det känns bra, då har du kommit en bit på vägen.

Ge dig en bekräftelsefull dag idag och alla andra dagar för det är du sååååå värd.

Torkild

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Kommande föreläsningar

  • 18 apr: Borås

    Begränsat med biljetter
  • 22 apr: Visby

    Biljetter kvar
  • 2 maj: Malmö

    Biljetter kvar

Alla öppna föreläsningar