När hopplösheten förvandlas till din kraft

När hopplösheten förvandlas till din kraft

Allt för många människor när de vaknar upp på morgonen och känner  sig hopplösa. Allt för många människor när de ser sig själva i spegeln känner ett enormt förakt gentemot sig själva eller samhället. Varför? Varför sådan ilska mot sig själva och gentemot andra? Varför får man överhuvudtaget känslan av att man är värdelös,hopplös och misslyckad? Är det frågor som kan besvaras eller beror det på livets utmaningar?  
     
Dessa frågor kanske inte kan ges några konkreta svar, däremot kan det ge olika perspektiv och analyser som leder till reflektion kring livet. Livet är fyllt av utmaningar och som en vis man vid namn Thorsten Flinck påpekade ”livet är ingen amerikanske komedifilm, det är så mycket mer än så” . Livet är verkligen ingen amerikansk komedifilm, livet är inte någon vals på en violblåäng eller en helt ny värld fylld av gröna skogar,glädje,kärlek,frid och fröjd. Det är så mycket mer än så, det är elände, konflikter, misslyckanden och allt hemskt vi kan föreställa oss. Har det någonsin gått 24 timmar utan ett minsta lilla fel? Har du någonsin känt glädje ett helt år? Har du någonsin tänkt på att hopplösheten du känner varje sekund,varje minut,varje timma och varje år kan du förvandla till din kraft? Det är just det sista man tänker på allra minst av alla frågor som vi försöker besvara nämligen att just hopplösheten kan förvandlas till din kraft.

Hopplösheten får en att känna sig nere, man skyller sina problem och allt man är missnöjd med på andra, dock kan man även känna förakt mot sig själv och alla val man gjort i livet. Men det är just då man ska resa sig själv, man måste inse att trots alla fel och alla misslyckade val man gjort och gör så är det det som gjort livet till det sämre kan förändras. Vad finns för det för hinder? Du har en kropp,två ögon, två öron, två ben, två armar och vare sig du har funktionsnedsättning eller inte, vad finns det för världsligt hinder som ska hindra dig att må bra och lyckas med det du vill i livet? Det enda hindret som finns är du själv. Det är dina egna begränsningar, det är din rädsla för att misslyckas om och om igen bara för att du känner att du misslyckats kapitalt.

Men är det inte så egentligen att det är tvärtom? Är det inte så att du är snarare lyckad än misslyckad? Ställ dig själv dessa frågor och våga utmana de gränser som skapat denna mentala barriär som i sin tur skapat rädsla och psykisk påfrestning. Du är lyckad, varför? För trots alla utmaningar livet gett och ger dig, trots att du sett dessa som omöjliga uppdrag så har du klarat dig och lever. Trots alla tårar du fällt och alla depressiva tankar du haft så står du kvar starkare än någonsin. Du är en hjälte, du är stark och allt du kallar för misslyckanden är snarare det du lyckats med, det du har klarat av utmaning efter utmaning. Du är den superhjälte du inte trodde fanns inom dig, du är den person som förtjänar guldmedalj för alla utmaningar du klarat av. 

Nästa morgon du vaknar upp ska du inte behöva känna ilska mot varken dig själv eller andra. Nästa morgon du vaknar upp ska du inte känna ”usch ännu en dag av detta hemska liv” du ska vakna, du ska vara stolt, glad och nöjd med allt du åstadkommit. Du ska kämpa för ditt mål, hindren du trodde fanns finns inte, det var en illusion skapat av mental rädsla. Målet du satt upp och verkligen strävar efter är inte omöjligt. Du kan bli exakt det du vill så länge du har viljan och kraften av att våga fela. Livet är till för att göra fel, även om detta inte behöver lyftas ur en religiös kontext kan man se livet på jorden som mitten av paradiset och helvetet, där glädjen och ilskan finns i kombination och finns med oss vart vi än går, men vi ska alltid ha i åtanke att vatten släcker eld och bör se det som vår naturliga kraft. Även när våra liv präglas av stor mörker och vi känner oss hopplösa så finns det där lilla ljuset som vi behöver fånga. Även när utmaningarna blir allt för svåra så måste vi kämpa, vi är starkare än utmaningarna vi är unika individer med unika individuella krafter som vi individuellt som kollektivt kan använda för att besegra livets utmaningar som kommer från alla håll och kanter. Utmaningarna kommer aldrig upphöra, livet kommer kanske aldrig bli perfekt men så länge vi har hopp,tro och kraft så kan vi förvandla hopplösheten till vår kraft. 

Ditt mål i livet bör du förverkliga, släpp alla barriärer och få det till ett måste och ge dig aldrig. Som en vis man vid namn Marko Letvala även kallad Tips från coachen sa till mig en gång 

” Jag tror att en stark drivkraft är att finna sitt Varför. Vet man varför man vill/gör en sak,förstår syftet och kopplar det till en stark önskan, en tro på att klara det- så finner man alltid sin väg. Så självfötroendet vinner över vägen, och tron och beslutet skapar självförtroendet. 

Butrint Bardhi

    

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail