Luktsinnet - ett grymt bra minne

Luktsinnet – ett grymt bra minne

Doften kom över mig

Idag när jag gick till jobbet gick jag förbi ett öppet fönster och en doft slog emot mig. Genast såg jag mig själv i en minnesbild. Jag mindes en situation när jag gick i andra eller tredje klass och vi satt i klassrummet och skrev något. Det skapade en trygg känsla i mig och jag kände välbehag i kroppen. Tänk dig dofterna av en mugg rykande glögg, ett tänt stearinljus och några pepparkakor. För de flesta av oss går tankarna omedelbart till julen. Får vi tänka en stund till kommer dofterna sannolikt att framkalla minnen av en viss jul under vår barndom. För lukter och barndomsminnen går hand i hand, visar forskning.

 

Luktsinnet, vårt äldsta sinne

När man låtit äldre människor associera lukter med specifika händelser beskriver de ofta saker som hänt i barndomsperioden. Det kan bero på att lukt och smak kodas in i oss tidigt i barndomen, medan de andra sinnena blir dominerande senare. Luktsinnet, vårt äldsta sinne, är starkt kopplat till grundläggande funktioner som minne och känsla. Luktnerven kopplar direkt både till den hjärnstruktur som kallas amygdala, och som är ett centrum för känslor, och till hippocampus där nya minnen lagras. Faktum är att det bara är två synapser, eller kopplingssteg, mellan luktnerven och amygdala. Impulserna från de andra sinnena tar däremot långa omvägar i hjärnan innan de kommer till amygdala.

Lukten är ett stumt sinne. Det är väldigt lågt kopplat till det verbala och därför är lukter så svåra att beskriva. Men trots det är vi sällan neutrala till dem, vi delar instinktivt in dem i bra eller dåliga. Kanske beror det på att det är en ”rå” upplevelse att känna en lukt. Hjärnan filtrerar och processar inte doftupplevelser på samma sätt som andra sinnen. De går rakt in i hjärnan. Det förklarar också varför det är svårt att framkalla en lukt bara genom att tänka på den. Medan vi kan minnas bilder genom att spela upp en film inne i vårt huvud, är det inte alls lika lätta att föreställa sig en lukt. Doftminnen förknippas oftast med positiva känslor. Lukten av piprök kan få oss att tänka på farfar och nyslaget gräs kan föra oss tillbaka till barndomens semestrar på landet.

 

DSC_5447

Soliga stränder

Jag själv kan t.ex. när jag längtar utomlands till soligare länder, ta fram en solkräm och lukta på. Genast får jag upp goa känslor i kroppen eftersom lukten påminner mig om just lata dagar på stranden. En del för mig äckliga lukter kan framkalla att jag mår riktigt illa och håller på att kräkas. Det är så att det söker mig och min familj tycker att det är så himla roligt när det händer.  Doften av blommande raps får mig definitivt att känna i hela kroppen att sommaren är på väg. Nylagd asfalt påminner mig om vägarbetarna på sommaren. Ett tråg med tjärlukt påminner om min sommar i Blekinge skärgård som liten osv osv.

Vilka lukter skapar minnen för dig?

En del av innehållet är hämtat på hemsidan Forskning & Framsteg

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail