Vem är du utan dina saker?

Vem är du utan dina saker?

I det här inlägget tänker jag behandla ett ämne som för många kan vara väldigt skrämmande, men om du tar det till dig kan det öppna upp och förändra ditt förhållande till materiella ting och vad du värdesätter i livet.

Oavsett vad som händer när vi dör, så vet vi att det är något vi alla ska. Oavsett om du är troende eller ej. Oavsett om du kommer till himmeln, paradiset, en annan dimension, föds på nytt som djur eller människa. Eller om allting bara blir svart. All denna mystik om vad som händer. Men i alla djupa och undrande frågor finns det något vi faktiskt vet – oavsett vart du färdas eller vad som händer efteråt – kan du inte ta med dig dina materiella ting. De förblir där de lämnades.

Kommer det att vara kompisarnas avundsjuka över att du var först med den senaste smartphonen som du minns och värdesätter? Men som gjorde att du var tvungen att ta ett lån som band dig till att jobba mer än vad du kanske egentligen innerst inne ville. Eller kommer det vara den okända personens leende och tack för att du sträckte ut en hjälpande hand när hen snubblade och ramlade av snöslasket, som du minns? Som faktiskt inte kostade dig något – varken ekonomiskt, kroppsligt eller själsligt.

Dina fysiska ägodelar har ett värde som vi ofta mäter i form av pengar, när det egentligen borde vara tid och effekt i form av användning och känslor. För oavsett din lön per timme är det fortfarande en timme av just ditt liv. Istället för att endast stirra dig blind på siffrorna på prislappen, omvandla det i tid.

Vi spenderar enorm tid på att städa, plocka iordning och organisera våra materiella ting. Vi hyr och bygger extra utrymme för enbart förvaring. Vi säger ”Nej, den där kan jag inte göra mig av med, den har jag ju fått av min mor”, trots att det var 10 år sedan den servisen användes. Vi tenderar att placera minnen, känslor och värden av personer i saker som associeras med dem.

Att hjälpa andra är något de flesta av oss vill. Men tänk om vi istället för att ge pengar då och då tog oss en titt i vårt hem. Av alla de saker vi inte använder och gav dem till de som ingenting har. Jag är övertygad om att vi skulle kunna få ihop massor av kompletta hem bara genom att titta runt i våra egna. Och jag tror att den där servisen hade mor inte blivit ledsen över om du gav bort när hon vetat vilken fantastiskt gåva den blev.

Är det vem som tillverkat glaset du dricker ur eller är det smaken på innehållet i glaset som spelar någon roll? Är det prislappen på bilen och statusen den ger eller är det möjligheten att ta sig till nya platser eller besöka vänner som spelar någon roll? Är det vilket märke som är insytt i tröjan eller faktumet att den håller sig varm under ett vänligt snöbollskrig med barnen i grannskapet som spelar någon roll?

Att ändra sitt förhållande till materiella ting och dess status öppnar upp nya fantastiska dörrar, men det handlar om att våga ta steget. Det finns många bra aspekter, här har jag bara berättat kort om ett par. Så ställ dig nu frågan ”Vem är jag utan mina saker omkring mig?”. Vad är det som blir kvar när du tagit bort ditt skal?

Luchinda Nanami

http://www.purelegacy.tv

luchinda01 Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail