Lös inte andras problem

Lös inte andras problem

Jag har en ”brist” – jag vill hjälpa, jag vill ge svaren, jag vill lösa – andras problem. Denna brist måste jag jobba med. För det är inte jag som ska lösa problemen åt andra – jag ska snarare stötta andra att lösa problemen själva. Att de själva får hitta svaren, själva får ta fram sin silverbricka av lösningar de har inom sig. Jag ska inte ge dem lösningens ”fisk” – 
de ska själva fiska lösningar.

Varför? Jo – om jag ger svaren, speciellt när mottagarna inte är redo att själva anamma en lösning – kommer det sällan funka för dem. Ett ”påtvingat facit” på ett problem kommer de aldrig se som lösning på en spännande utmaning. 
Och då får de ännu mer råg i ryggen för sitt misslyckande – och ännu en att ”skylla på”. Deras bild av sig som offer späds på…

Får de istället själv klura ut lösningen, själva ta ansvar för varför och på vilket sätt de vill fixa detta – blir deras vilja för att lyckas större. Motivationen växer när de själva är skapare av svaret, kämpainsatsen ökar när beslutet och valet vilar i de egna händerna.

”Hur skulle du vilja lösa ditt problem? Varför är det bra att lösa det?” – det är fraser jag ska träna mer på – ett coachande ledarskap – för mig och andra.

Marko Latva-Nevala
aka Tips Fråncoachen

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail