Livet skall vara lättare sagt än gjort men det skall upplevas och inte bara överlevas.

Livet skall vara lättare sagt än gjort men det skall upplevas och inte bara överlevas.

Ibland får jag frågan ifall jag har dagar då jag känner mig låg och liten. Det gör det definitivt för jag är precis som alla andra en helt vanlig människa som inte kan bli vaccinerad mot livet. Däremot så har jag inte de där djupa dalarna som jag hade förr och satt och tyckte synd om mig själv för att alla andra var dumma. De dagarna när jag sa till mig själv att livet är inte rättvist och det är lättare sagt än gjort att ändra på det. Det skulle kunna ske igen för min hjärna är så bra på det. Efter många års daglig träning av min inre kondition och realistiskt tänkande så tar jag idag ansvar för att jag inte försätta mig därnere genom att bryta tankarna i tid och tänka om. Att tänka på och tänka om kallar jag för omtänksamhet. Jag gör det med verktyg där jag genom att stanna upp och bli medveten om mina tankar och genom att försätta min kropp i bra tillstånd.

Någon sa en gång att vi drunknar inte av att hamna i vattnet. Vi drunknar bara om vi inte tar oss upp igen. Jag kan sitta och tycka synd om mig själv i ca 10 minuter när något vardagsproblem drabbat mig men sen känns det obehagligt och obekvämt i hela kroppen och då tar jag mig upp igen. Jag brukar tänka att jag är en sådan docka som är rund i botten så när den blir tillknuffad så reser den sig alltid. Inte en gång eller flera gånger utan varje gång. I livet kan vi inte alltid påverka det som händer oss men vi kan hitta vår inre styrka, bli medveten om den, träna den och ta ansvar för att resa oss igen och igen och igen och igen……

Om du någon gång sprungit t.ex ett Marathon eller annat långlopp så tränade du säkert en hel del under lång tid innan för det är lättare sagt än gjort att springa ett Marathon. Men ju mer vi tränar desto lättare blir det att genomföra loppet när det väl är dags, dvs påverka vårt resultat . Precis så är det med den inre konditionen också dvs. hur det känns att vara sig själv och acceptera sig själv och inse att vi är bra som vi är. Jag tror nämligen det är meningen att livet skall vara lättare sagt än gjort. Jag tror att utan utmaningar, uppförsbackar och branta stup blir inte livet vad det kan bli.

Viktigt att komma ihåg är att det jag beskriver handlar om vardagen och dess i-landsproblem. Inga ordspråk eller regler i hela världen gäller alltid och definitivt sällan för ytterligheter som kriser, sjukdomar, olyckor, brott etc.

Men om du tänker dig kurvan från ett EKG som visar slagen från ett sunt hjärta så går det upp och ner hela tiden. Hade det varit ett plant streck hade det sagt oss något helt annat. Det är lite så jag tänker, ett liv är ett ”bättre” liv när det går lite upp och ner för då lever vi längre. Visst, ibland är EKG kurvan även lite plan men inte hela tiden.

Inte lätt alla gånger att ta tag i det som behöver göras men det går för det vet jag också av många års erfarenhet. Att bli mer medveten om och träna sin inre styrka är bra för vårt personliga ledarskap för det kommer komma utmaningar till oss där det är lättare sagt än gjort att ta tag i dem. Att något är lättare sagt än gjort ibland det stämmer, men det får inte bli en dålig ursäkt för att inte ta tag i det.

Livet skall upplevas och inte bara överlevas.

Torkild Sköld

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail