Lite tankar om att Ingenting = Någonting

Lite tankar om att Ingenting = Någonting

Idag gästbloggar Thobbe Rexréuz hos mig igen. Tack Thobbe för att du delar med dig.

Under en mindfullness-meditation härom veckan, sa den som ledde det hela, ”Ingenting är någonting”. Efteråt började jag fundera lite på detta om ingenting verkligen kan vara någonting. Det låter ju konstigt vid första ögonblicket.

Jag tog mig lite tid senare på dagen att smaka på detta påstående och jag kan få det att gå ihop trots allt. Att göra ingenting är det samma som att göra någonting. Låt mig förklara hur jag tänker omkring detta.

Till exempel kan jag sitta hemma på kvällen, telefonen ringer och den som hör av sig, frågar vad jag gör. Svaret blir automatiskt, ingenting, fast jag satt och slötittade på TVn. Jag tror att vi lägger för stor vikt vid att det alltid måste pågå någonting av betydelse för att vi ska kunna säga att vi gör just det. Att jag tittade på TVn utan intresse var inte betydelsefullt i den bemärkelsen så därför blev svaret ingenting.

Rent fysikaliskt går det inte att göra ingenting så länge vi är levande. Jag menar, vi andas, vi tittar, vi lyssnar, vi känner, vi äter osv. Slutar vi med att göra någonting, då lever vi inte. Det blir min slutsats i alla fall.

Det intressanta i hela detta resonmang, är för min del; varför väljer vi säga ingenting, är det möjligen för att vi inte orkar sätta ord på allt, eller kan det vara så att vi är så stressade av att det måste hända ”stora” saker för att benämnas någonting? Kan det finnas ett prestationskrav bakom att namnge det vi verkligen gör? Eller har vi kanske glömt bort vad ord kan påverka oss i nuet, få oss att reflektera, känna in vad orden egentligen betyder osv. Det är många tankar hos i alla fall mig över detta.

Jag gjorde ingenting, innan jag satte igång att skriva detta, trodde jag. TVn stod på och ett engelskt program som hette Long Lost Family. Det handlade bland annat om en man som ville söka upp sin far, som han aldrig träffat. Det visade sig att han var död sedan några år, men att det fanns 3 syskon att träffas. Det var ett rörande möte mellan dem.

Vad har nu detta program med temat Ingenting är lika med någonting. Det ska jag förklara så här: Jag gjorde ingenting, fast det var någonting egentligen. Detta någonting bestod i att jag blev berörd ända in i hjärtat. Så idag fick Ingenting bli Någonting som väckte mina känslor.

Fortsätt gör ingenting varje dag så blir det någonting i alla fall i slutändan.

Thobbe Rexréuz
______________________
FACETTEN – för din utveckling
www.facetten.co

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail