Jorden runt med Torkild

Jorden runt med Torkild

När jag hade haft facebook som mitt jobbinstrument ett tag insåg jag att inlägg har så kort varaktighet. Nästan samtidigt som någon läst dem så var de förbrukade. Det var då jag kom på att jag skulle komponera egna ordspråk och sätta mitt namn på dem, göra det till en bild och sedan lägga ut det. Det blev snabbt bra fart på det och nu lever mina inlägg kvar betydligt längre och på bilderna finns mitt namn som också är mitt varumärke. För några år sedan gjorde jag ett ordspråk som lät: Från och med idag så slutar du att jämföra dig med alla andra. De andra är så många och de är ändå inte som du. Bara du är bäst på att vara du.

Detta ordspråk har fått en otroligt stor spridning i landet och jag har fått indikationer på att den har dykt upp på de mest otroliga platser. Det är uppenbarligen något i ordspråket som berör och jag har även hört att många tycker det känns befriande att ta till sig budskapet. Jag började fundera på vad det är i dessa rader som jag bara kom på i all hast, som berör så många människor. Har det något med jantelagen att göra, denna svenska arvssynd eller vad det skall kallas för. Eller är det kanske inte relaterat till Sverige och svenskarna? Jag fick för mig att jag skulle testa den utomlands för att se ifall det har med människan att göra som individ mer än vad det har att göra med Jantelagen och andra valda sanningar som många styrs av.

Jag hittade mitt ordspråk på en blogg där någon vänlig själ hade översatt texten till engelska. Tyvärr har jag glömt namnet på personen, men stort tack till dig. Så jag tog texten och gjorde en ny bild som du ser härunder.
Efter det började jag lägga ut bilden på olika utländska facebooksidor som hade en massa ordspråk och citat. Sen har det gått av bara farten. Den kommenteras, gillas och framförallt delas vidare. Många av de kommentarerna jag får är ungefär de samma som jag fick i Sverige på den svenska varianten och jag vill därmed tro att det har med oss människor att göra och inte Jante eller vad det nu kan vara för påhitt som vi skyller nordbor skyller på.

De som gillar bilden går jag in och ser var de kommer från och redan nu har bilden snurrat runt i USA, Australien, Indien, Pakistan, Filippinerna, Kanada, Island, Nigeria med flera. Det skall bli otroligt kul att se detta ordspråks fortsatta resa och min valda sanning är att Jante finns bara för de som tror på honom.

Gör dig en bra dag

Torkild

https://www.facebook.com/groups/Torkild/

 

10614126_10152570384604232_2411556848899886167_n
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Kommande föreläsningar

  • 18 apr: Borås

    Begränsat med biljetter
  • 22 apr: Visby

    Biljetter kvar
  • 2 maj: Malmö

    Biljetter kvar

Alla öppna föreläsningar