Jag tar befälet

Jag tar befälet

Avlämning är en militär term som betecknar då befälet tar (ansvaret) över en trupp. Inom Försvarsmakten sker detta till exempel då en pluton ställer upp för att ta emot order från plutonchefen eller av plutonchefen beordrad underlydande. Syftet är också att plutonchefen skall kunna ha kontroll över personalstyrkan för att till exempel kunna omfördela personalen till andra uppgifter.

Men vi har alltid befälet över oss själva och därmed makten att välja de beslut vi behöver ta utifrån det som händer oss. Ibland måste vi bli ännu bättre på ta befälet över oss själva och då menar jag de tillfällen när vi tillåter andra att trampa på oss eller om vi går omkring och är offer för omständigheterna. Vi måste stanna upp och säga till oss själva: Jag tar befälet som en signal till hjärnan att vi alltid har 100% ansvar för oss själva.

Det finns många saker som vi inte har kontroll över. Vi kan inte kontrollera vädret, svåra sjukdomar, världsekonomin, eller andras handlingar. Ja, kanske vi kan utöva något inflytande, men detta är annorlunda än kontroll. Många av oss spenderar orimligt mycket tid på att oroa oss för dessa saker. Det är ett fullständigt slöseri med tid. Oro gör ingenting för att ändra dem. Det gör oss bara olyckliga. Det vänder oss dessutom till offer.

Men du och jag har 100 % kontroll över en sak som är det viktigaste för vår framgång: oss själva. Vi kan kontrollera vår inställning, våra tankar, våra ord, våra känslor och vårt beteende. Detta är vad som gör oss mänskliga. Vi är inte maskiner. Vi har ett val. Denna makt är viktigare än du kan föreställa dig. Vissa människor är medvetna om det, de flesta inte. Ärligt talat så är det för många människor betydligt lättare att sitta på åskådarplats och gnälla över saker de inte kan kontrollera istället för att fokusera på det de kan kontrollera nämligen sina egna tankar och därmed ta ansvar.

Det gäller att finna modet att hoppa in i ditt liv med båda fötterna och ta ansvar för ditt liv. Bestäm dig för att vara lycklig. Besluta dig för att vara produktiv. Beslut dig för att göra en skillnad. Kom ihåg att ingen kan såra dig utan ditt medgivande. Säg till dig själv: Jag tar befälet så att du medvetande gör din hjärna på vem som bestämmer över din kropp och knopp. Att säga jag tar befälet handlar om att ta ansvar för dina tankar och därmed dina handlingar och beslut. Du kan ta mycket mer kontroll över dina tankar än vad du tror. För har du inte kontroll på dina tankar så har du inte heller kontroll på vilka beslut du tar. Detta säger många att det är svårt och lättare sagt än gjort och det är det också om de aldrig har tränat på det tidigare i livet. Men det går att ändra på genom att börja träna på det nu. Det finns olika sätt att träna på och på mina föreläsningar berättar jag om mina verktyg och hur jag tränar.

Hade vi vetat vilken enorm kraft vår hjärna har skulle vi inte lika ofta välja negativa tankar om oss själva utan blivit ännu mera medveten om att livet skall upplevas och inte bara överlevas..

Gör dig en riktigt fin dag.

Torkild Sköld

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail