Gnällspikar

Gnällspikar

Idag har jag förmånen att ha Marko Latva-Nevala som gästbloggare hos mig igen med ännu en tänkvärd text.

En undran så här en tidig morgon – vad tycker du om nedanstående?
Jag är inte mycket för gnäll. Då menar jag rena gnället, klagandet. Förstå mig rätt – jag har inget emot att man då och då känner sig orättvist behandlad, känner ilska, ibland frustration, maktlös för händelserna eller annat som kan skapa en grogrund för en bortförklaring – OM man vänder de känslorna till att sporra sig själv att pröva ännu en gång, som tändvätska till kämpaglöden och finna ny framgång, flamma upp. Gör nåt bra av motgångarna.

Motgångar är det som DRIVER oss att växa, att utvecklas, att aldrig stanna nöjda, att vilja mer och bättre. Det jag ogillar är de som stannar vid gnällandet, använda det som en ursäkt för att ge upp. De som gör det kommer i min värld aldrig att nå sin verkliga potential – för jag vägrar envist som en åsna tro att DET är deras potential. Detta kan vara en brist i mig, att folk då inte kommer till mig med gnäll för att de tror att jag ”inte lyssnar” – men det är inte sant – jag lyssnar. Skillnaden är att jag hör inte problemet, jag hör lösningen, och den sitter i oss själva, ingen annan.

Jag tror att vi kan cykla utan ursäkter som stödhjul. Jag tror på Din Förmåga – även när du själv inte gör det. Jag tror på Ansvar, inte offer. Jag tror på Tro, Handling och Fokus på det som funkar – inte på tvivel, passivitet och energi på det negativa. Jag vill inte fortsätta göda deras svaga sidor, inte vattna ogräset i deras tankar, inte strö än mer salt i deras öppna sår av självömkan. Jag vill hellre tala till deras starka sidor, knoppa av de vissna bladen och ge plats för nya hungriga skott. Lyfta deras styrkor, lägga all energi på det som ger önskat och positivt resultat – och låta det spilla över på allt annat också. Jag vill inte intensivt gnugga på skitfläcken i deras känslor – jag vill späda ut dem med rena och bra tankar – så löses skiten upp av sig själv. Så tänker jag.

Vad tycker du – gör jag rätt? Hur tänker du – såhär en tidig morgon?

Marko Tips Fråncoachen Latva-Nevala

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail