Fantasin har vi fått för att framtiden finns

Fantasin har vi fått för att framtiden finns

Livet skall upplevas och inte bara överlevas. Fantasin har vi fått för att framtiden finns och framtiden finns för att den skall upplevas. Det är bara det som fantasin skapar som vi kan skapa i verkligheten. Allt annat finns inte. Det finns ett uttryck som säger att bara fantasin kan begränsa oss. Men så är det inte för det är endast våra tankar om det vi fantiserar som begränsar oss. Fantasin är gränslös och obegränsad.

Men fantasin skapar även de rädslor i livet som vi behöver mod för att övervinna. Rädslor kommer många gånger av att vi inte vet vad framtiden för med sig. Är vi inte rädda för något så behöver vi inte vara modiga men till skillnad från att vara rädd som är en känsla så är att vara modig en handling dvs. något vi gör för att övervinna våra rädslor. Men utan fantasin kan vi inte skapa det vi behöver göra för att vara modiga och övervinna våra rädslor i våra liv. En optimistisk syn på framtiden ökar sannolikheten för att vårt liv kommer upplevas istället för att bara överlevas.

Oavsett om du håller med mig eller ej om det jag skriver så är det din fantasi som avgör det och inte min, för du kan inte veta vilka erfarenheter och upplevelser jag har som grundar det jag skriver. Men när jag skriver det jag skriver kan jag aldrig veta vilka erfarenheter och upplevelser du har som tolkar det jag skriver. Du kanske tror att du vet men det är bara din fantasi som tolkar min fantasi. Men den fantasi vi väljer att tro på blir vår bild av det vi tror är verkligheten, vår verklighetsbild.

Låt inte din fantasi begränsa dig för att överleva livet utan bli mer medveten om den och öppna upp den för att fantisera om en hoppfull framtid, för det är genom den verklighetsbilden du kommer att uppleva livet. Ditt liv.

Livet skall upplevas och inte överlevas och det är du så värd.

Torkild Sköld

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Kommande föreläsningar

 • 5 dec: Kiruna

  Begränsat med biljetter
 • 6 dec: Södra Sunderbyn (Boden/Luleå)

  Fullbokat
 • 7 dec: Södra Sunderbyn (Boden/Luleå)

  Fåtal biljetter kvar
 • 15 jan: Trelleborg

  Biljetter kvar

Alla öppna föreläsningar