"DU MÅSTE BLI BÄTTRE PÅ ATT SÄGA NEJ TILL ANDRA MEN INTE TILL MIG"

”DU MÅSTE BLI BÄTTRE PÅ ATT SÄGA NEJ TILL ANDRA MEN INTE TILL MIG”

I många år fick jag höra att jag behövde bli bättre på att säga nej och sätta gränser. Jag ville alltid vara andra till lags och hjälpa till med allt möjligt. Det gjorde att jag gick omkring och presterade för andras skull för att de skulle gilla mig men i grund och botten så handlade det om att jag behövde bli bättre på att tycka om mig själv och inse att jag är bra som jag är.

Det tog många års träning att komma dit men nu är jag där. Jag har blivit bättre på att säga JA till mig själv och nej till andra. Det innebär inte att jag aldrig hjälper andra för det gör jag mer än gärna, men jag gör det inte för att de skall tycka bättre om mig för det utan för att jag vill. Detta är något jag tränar på varje dag eftersom det är min inre kondition och jag vill fortsätta vara vältränad.

Nyligen hände något anmärkningsvärt. En av de personer som för mig ofta poängterade vikten av att säga nej till andra var jag tvungen att säga nej till i ett sammanhang för ett tag sedan. Men se det var inte populärt för han menade ju inte att jag skulle säga nej till honom. Här kände jag en viss dubbelmoral för då lever han ju inte som han lär. Det är lite som förändring på jobbet, alla är för en förändring så länge ingen rör deras skrivbord.

Jag säger inte att det är lätt att leva som man lär men jag tror inte att vi skall ge råd till andra som vi inte själva kan leva upp till. För övrigt så är personen och jag goa vänner även framöver.

Torkild Sköld

bigstock-Choosing-The-Negative-Answer-41505430 Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Kommande föreläsningar

 • 5 dec: Kiruna

  Begränsat med biljetter
 • 6 dec: Södra Sunderbyn (Boden/Luleå)

  Fullbokat
 • 7 dec: Södra Sunderbyn (Boden/Luleå)

  Fåtal biljetter kvar
 • 15 jan: Trelleborg

  Biljetter kvar

Alla öppna föreläsningar