Det fokuseras så mycket på begreppet personlig utveckling och förändring. Men vad är det egentligen?

Det fokuseras så mycket på begreppet personlig utveckling och förändring. Men vad är det egentligen?

Många säger att de är förändringsbenägna men när det kommer till kritan så kan det vara lite si och så med det. Vi har mycket lättare för att göra en yttre förändring än en inre. Ta som exempel hur många har inte köpt ett årskort på gymmet vid denna tiden på året, köpt nya träningskläder för att sen gå till gymmet ett par månader och sen är motivationen slut. Att köpa nya kläder, vilket är den yttre förändringen, var ju inte så svårt men att sen komma igång och träna långsiktigt, vilket är den inre förändringen är betydligt svårare.

Att åka en vecka på resa till Gran Canaria för att bli brun ett par veckor, det kan människor lägga ner mycket pengar på, men att göra en inre resa som t.ex. gå min ettåriga utbildning i personligt ledarskap det är svårare att motivera sig för, även om den ger en inre styrka långt efter att solbrännan försvunnit och där du får kraftfulla verktyg som räcker resten av livet för att träna sin inre kondition och må bra på insidan.

Tv-programmet lyxfällan nämnde om hur mycket mer pengar vi är beredda på att lägga ut för att skapa en yttre förändring än en inre. Det finns så många som förköper sig och gör en yttre förändring och hoppas att det skall hjälpa mot hur de mår invändigt. Eftersom att det kan ge en kortsiktig kick och känsla av att må bra så kommer de att vilja köpa mer när denna kick har avtagit, vilket för många kan leda in i en skuldfälla och shopaholic i värsta fall.

Det är som med plastikkirurgi, vilket jag tycker att var och en får göra precis som den vill med. Jag har full förståelse för att en del människor vill förändra en kroppsdel som de inte är nöjda med, men det viktiga är varför och för vem de väljer att göra denna förändring. En person som väljer att operera sig kan få bättre självförtroende av det, men om det är självkänsla vi vill ha så måste vi träna upp den. Därför blir många besvikna efter att de gjort en stort skönhetsingrepp för de trodde att bara de fick större bröst, mer hår på huvudet, större läppar eller större vader så skulle allt bli bra. Men så funkar det inte på riktigt. Om vi inte mår bra inom oss själva så kommer det för de flesta inte bli långsiktigt bättre av att göra en yttre förändring som t.ex. läppförstoring. 

Inget ont om läppförstoring men om vi börjar med att ta hand om oss invändigt och lär oss att acceptera och tycka om oss själva och inser att vi är bra som vi är så kommer inte alla vara i lika stort behov av läppförstoring. Jag vill understryka att detta är min högst personliga åsikt och övertygelse efter att ha jobbat med människor på individnivå i många år och alla har rätt till sin åsikt. Men oavsett vilken förändring du står inför i livet så stanna upp och fråga dig själv ifall du gör det främst för dig själv eller för omgivningen. Bara du vet svaret på den frågan. 

Torkild Sköld

https://www.facebook.com/groups/Torkild/

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail