Det är nu

Det är nu

Det är nu

I början på 1997 när jag pluggade till civilekonom i Linköping ringde jag en dag till min far och berättade att han skulle bli farfar. Jag var nästan 36 år och han hade väntat i många år på att få höra de orden, barnkär som han var. Så hans svar i telefonen var: Det var fan ta mig på tiden.

Elina blev Stigs nya världsbild. Varje dag ringde han och frågade vad hon hade gjort. Jag kunde berätta saker som att idag har Elina lyft upp skallran själv, och min Far lyssnade med stora öron och tog det till sig med en kärlek som bara han kunde känna. De små utvecklingarna i Elinas värld blev den stora glädjen i Stigs värld.

Stig ryktes ifrån oss hastigt i september 1998 utanför den plats i Ystad som i detta fallet så symboliskt kallas för världens ände. Ute på sjön där han trivdes som bäst med sitt fiske, där ute med hela havet som en möjlighet precis som det sträcker sig till horisontens kant utanför världens ände, där ute där han kände den frihet han behövde. I den friheten slutade allt. Hemma i lägenheten låg hans resväska halvt färdigpackad för att åka upp till Linköping på Elinas 1-års kalas. Bredvid väskan låg hans tågbiljett.

Varför jag skriver detta är för att nu har Elina tagit studenten och börjat jobba heltid. Lilla Elina som var min far Stigs världsbild den sista tiden i hans liv är nu en 18-årig ung kvinna på väg ut i vuxenlivet med full fart, en livlig och levnadsglad tjej med glimten i ögat. 18 år gick förhållandevis ganska fort och de kommande åren kommer hålla samma hastighet för vi har alla samma tid så länge vi är i livet. Tid som bara kan spenderas nu. Att stanna upp och vara medveten om den stunden är att respektera nuet. Allt bakom oss är minnen och allt framför oss är förväntningar. Det är nuet, precis nu, som finns. Allt annat har funnits eller kommer finnas. Livet handlar inte om födseln eller döden. Det är allt där emellan och vad vi gör det till som är livet. Elina är som sagt 18 år…….men det är just nu och det är jag fullt medveten om.

Livet skall upplevas och inte överlevas så lev för allt vad du är värd……just nu. Det är det enda du har…….just nu.

Torkild Sköld

Elina-30611722520_10153199532704232_3302888080400235266_o

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail