Att veta vad man vill, veta hur det skall gå till men ändå inte göra det.

Att veta vad man vill, veta hur det skall gå till men ändå inte göra det.

Här kommer lite funderingar från mig till er som snart skall avge nyårslöften eller andra löften till dig själv och andra, kan ha nytta av.

På mina föreläsningar förespråkar jag mycket om att det inte är tanken som räknas utan det är handlingen som skapar resultat. För om vi inte börjar göra något eller slutar göra något så sker det ingen förändring oavsett hur mycket vi vill. Det räcker inte att köpa ett årskort till gymmet för att bli starkare och få bättre kondition, utan vi måste även gå dit för att träna och göra det under en längre tid. Som Dalai Lama säger: Motivet bakom handlingen är inte det viktigaste utan handlingen i sig. Och visst är det så. Det är ju inte tanken som räknas utan handlingen – det vi GÖR –som skapar resultat.

Vi kan sitta hemma och tänka att vi vill gå till gymmet hur länge som helst men det är först när vi går ditt och tränar som det leder till resultat. Visst, varje handling föregås av en tanke men det räcker inte att stanna vid tanken vi måste även göra det vi tänker för att skapa förändring.

För att exemplifiera detta gjorde jag en sak tidigare på min föreläsning. Ganska snart in i min föreläsning brukade jag fråga publiken om alla är överens om att vill vi ha något så behöver vi göra något för att få det vill ha. Det har ännu inte hänt att någon har räckt upp handen utan alla är överens om att så är det. Vill vi ha något måste vi göra något.

Efter det tog jag fram en hundralapp ur fickan och frågade vem som vill ha den. Direkt var där alltid ett antal som sträckte upp handen och sa att de vill ha den. Jag stod kvar och fladdrade med sedeln och frågade om det verkligen inte är någon som vill ha den. Då instämde ännu fler i att de vill ha den.

Jag fortsatte inte föreläsningen förrän någon kom fram och hämtade hundralappen, vilket alltid sker till slut. När jag då påminde publiken om att vill vi ha något så behöver vi göra något, vilket vi precis var överens om, så gick det alltid ett sus genom lokalen.

Kontentan av det hela är att vill vi ha/uppnå något i livet så behöver vi göra något för att få det vi vill ha och om det vi redan gör inte fungerar så får vi göra något annat. Eller som Einstein lär ha uttryckt det: Galenskap är att göra samma sak om och om igen och förvänta sig olika resultat.

Torkild Sköld

1419841440_thumb.jpeg Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Kommande föreläsningar

 • 5 dec: Kiruna

  Begränsat med biljetter
 • 6 dec: Södra Sunderbyn (Boden/Luleå)

  Fullbokat
 • 7 dec: Södra Sunderbyn (Boden/Luleå)

  Fåtal biljetter kvar
 • 15 jan: Trelleborg

  Biljetter kvar

Alla öppna föreläsningar