Att vara tonårsförälder och val av synsätt i min värld

Att vara tonårsförälder och val av synsätt i min värld

Jag har den stora förmånen att få vara förälder till tre fantastiska tjejer som alla är i tonårsåldern. Alla åldrar är intressanta och tonåren är intressanta på sitt sätt. Hemma hos oss har tjejerna sina rum på ovanvåningen och jag och Veronica har vårt rum där nere. I helgen låg jag på sängen och funderade på livet och hörde samtidigt tjejernas ”diskussioner” på ovanvåningen. Det lät ungefär såhär:

”Öppna toadörren”
”Vem har snott min gröna tröja?”
”Du glömde plocka upp efter dig”
”Det var ditt fel.”
”Var är mina hårsnoddar?”
”Vem har slängt sina kläder på toalettgolvet?”

Ibland kunde tonen vara rejält laddad mellan dem och vid något tillfälle tänkte jag att nu behöver jag nog styra upp lite. Men samtidigt vet jag att de är bra på att lösa det själva och jag tänker att så länge jag märker att de själva tycker det är bra så skall de få växa med det ansvaret. Sen tänker jag även som så att om ett antal år när de har flyttat hemifrån kommer det att vara så mycket tystare i huset och då kommer jag sakna deras livlig konversationer. Därför väljer jag att ligga kvar på sängen och njuta av deras diskussioner. En stund senare var det åter lugnt i huset och alla satt tätt uppkrupna i soffan framför tv:n.

Torkild

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail