Att toucha själen…

Att toucha själen…

Man kan med godhet beröra en människa på många sätt, några är verbalt, mentalt och kroppsligt.
*
Idag har jag förmånen att ha Tina Svensson som gästbloggare hos mig igen med ännu en tänkvärd text.

De gånger du känt att någon berört din själ, kittlat ditt sinne och fått dig att le & skratta, sett dig och berört ditt yttre, accepterat dig och även berört dig med goda ord, mitt råd, dessa människor ska du knyta an till. Hur känner du dig efter ett möte med dessa människor, visst vill man ha mer av dessa goda möten? Kan du plocka fram känslan att få taktil – hudnära beröring, vad det gör med dig och hur väl du mår i samklang med dessa människor och denna känsla. När någon vidrör din arm, stryker dig på kinden eller över huvudet, håller dig i sina armar vad visar det? Man kan beröra någon med blicken och ord kan då vara överflödiga. Vad kan hända vid första ögonkastet, första mötet – vad är det som fastnar som vi vill utforska mer av? Detta är något vi skall lära våra unga, att våga visa och beröra andra med goda tankar och känslor.
*
Men… detta kan också missbrukas. Att verbalt och mentalt bryta ner någon för att få sin vilja igenom och växa själv, missbruka sitt förhållningssätt är absolut förbjudet. Lever man i symbios med respektlöshet är det i mina ögon sett direkt kränkande. Att se sig som förmer och verbalt kränka är något som tyvärr är vanligt. Bryts inte detta mönster så är det så att det förs vidare. Vi vet alla att barnen gör oftast inte som vi säger åt dem att göra utan de gör som vi vuxna gör. Väljer vi att behandla andra illa kan det hända att även de kommer att göra så i framtiden, så som de har upplevt. Kan man av olika anledningar inte sätta stopp så påvisas att det är ett – normalt – beteende och de kommer kanske att återuppta detta sätt som vuxna… för det var ju så det var, ingen påvisade något annat.
*
Skulle man på något sätt stöta på detta, så är det gott om man kan gå in och försöka stötta, om inte de vuxna, så i alla fall de unga. Man kan göra det som anhörig, granne, vän eller någon ”vettig vuxen” i deras närhet. Att finnas till hands kan räcka för att få en neutraliserad dimension av det hela.
*
Att bygga värdegrund hos barn – tonåringar – unga vuxna är vår skyldighet. De ska få höra att de villkorslöst är älskade och värdefulla, även om de inte kan prestera och visa resultat. De ska känna att de kan förändra världen utifrån sig själva och sina gåvor. Inte efter någon vuxens egenmäktiga önskan. Att premiera eget tänkande och att utforska sig själv och omvärlden är en självklarhet, med de vuxna som stöd och mentorer, såklart!
Lev väl
/ Tina Svensson
http://gaellagaella.blogspot.se/
Tina Svenssons foto.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Kommande föreläsningar

 • 28 sep: Södertälje

  Begränsat med biljetter
 • 2 okt: Hässleholm

  Biljetter kvar
 • 4 okt: Malmö

  Biljetter kvar
 • 11 okt: Kungälv

  Biljetter kvar

Alla öppna föreläsningar