Nyårslöften – varför är de så svåra att hålla? Och hur ska vi annars göra, om vi vill få till en varaktig förändring i vardagen? Torkild Sköld från Hjärup reser landet runt för att få människor att bli verkställande direktörer i sina egna liv. Omväxling förnöjer, sägs det. Men i själva verket är de flesta av oss ganska benägna att hänga fast vid det trygga och invanda, förklarar Torkild Sköld.
– Handen upp alla här inne som någon gång avlagt ett nyårslöfte! Torkild Sköld spanar ut över drygt tvåhundra personer i föreläsningssalen. Enstaka händer åker upp i luften. En del fnissar lite nervöst, andra skruvar på sig. Det där med nyårslöften är uppenbarligen besvärligt, vilket Torkild Sköld bekräftar i nästa mening:
– Ja, varför gör vi saker som ändå inte funkar!? Jag har läst någonstans att sjuttio till åttio procent av alla nyårslöften bryts. Flera i publiken nickar och hummar igenkännande.
Torkild Sköld arbetar som utbildare i personligt ledarskap. Sedan tre år tillbaka reser han runt i landet för att möta sin publik. Många vill höra den före detta officeren tala om hur man tar kommandot över sin egen tillvaro och framtid. Att nyårslöften och andra goda föresatser ofta kapsejsar är egentligen inte så konstigt, menar han. Vi tror oss veta vad vi önskar, men har inte bemödat oss att ta reda på vad som är viktigt på riktigt. Nämligen vilka vi egentligen är.
– Och om vi inte vet vad som är viktigt för oss själva, så finns det stor risk att vi i stället blir offer för omständigheterna eller gör något som är viktigt för någon annan. Och efter ett tag förlorar vi balansen och fotfästet.
”Förändringar behöver ju inte handla om att ta ut skilsmässa. För en del kan det vara jobbigt att dra på vänsterstrumpan före högerstrumpan på morgonen. Så länge vi inte förstår varför vi ska göra dessa förändringar så kan de, åtminstone i inledningsskedet, vara obehagliga”, säger Torkild Sköld
Under sina föreläsningar brukar han berätta, utan omsvep, hur han kämpade med sin egen självbild under många år. Föräldrarna, som var födda på 1920-talet, uppfostrade med smällar från klädborste på naken hud. Skolkamraterna gick hårt åt och lärarinnan konstaterade att ”det nog inte blir så mycket av honom”.
– Under så många år gick jag runt och tyckte synd om mig själv. Det satt liksom inristat i hjärtat. Även sedan han klättrat uppåt på samhällsstegen, arbetat som officer, gjort en karriär inom resebranschen och sedermera fått ledarpositioner inom privata och offentliga verksamheter, drogs han med den dåliga självkänslan. Samtidigt värjde han sig mot begrepp som personlig utveckling och mental träning.
– Jag tyckte bara att det var humbug och bullshit och försökte slå hål på alla de där teorierna. När jag inte lyckades blev jag istället nyfiken. Jag gick och köpte en massa böcker på temat självhjälp och positivt tänkande. Men det var som att spraya färg på något som rostat. Det fäste för stunden men efterhand började det flagna.
Vändningen kom gradvis, när han istället började inse att han var okej som han var. Det enda han behövde förändra var synen på sig själv.
– Jag hade önskat att jag vetat detta tidigare i livet. Det hade besparat mig själv väldigt mycket tårar.
Nästa steg i processen är att bli medveten om vart du ska. Torkild Sköld beskriver det som att vara pilot på ett flygplan som just är på väg att lyfta från Malmö Airport.
– De flesta skulle nog inte kliva in i cockpit utan att ha tydlig information från kontrolltornet om vart resan ska gå. Men om vi lyckas höra, se på kartan, och känna oss trygga med att det finns en landningsbana där framme, är det betydligt lättare att ge sig iväg.
”Under så många år gick jag runt och tyckte synd om mig själv. Det satt liksom inristat i hjärtat”, säger Torkild Sköld.
Han har varit med om det själv, när han valde att säga upp sig från en fast anställning för att i stället bli egenföretagare och satsa på föreläsningar.
– Redan då såg jag mig själv stå på scenen. Jag hörde folks applåder och jag kände i kroppen hur det kändes. Det skapade en dragningskraft som gjorde att jag kunde ta de första stegen. Under vandringen kan man hitta nya vägar som man inte sett från början. Det som först känns som oöverstigliga hinder kan visa sig vara vägvisare som pekar ut nya riktningar.
– Saker blir ofta problem om man gör dem till problem. I stället får man försöka använda dem för att skapa nya lösningar och möjligheter.
Sedan kanske inte allt i livet kan eller ens bör, förändras. Ibland är det bra att ta ett steg tillbaka och betrakta det man redan har. I samband med en föreläsning kom en kvinna fram till Torkild Sköld och frågade: ”Tycker du att jag ska lämna min man?” Han gav henne rådet att gå hem och skriva en annons, som om hon skulle sälja maken på Blocket.
Hon lydde, och efter ett par veckor hörde hon av sig igen. ”Jag har bestämt mig. Jag behåller honom!”
Nyårslöften en nutida företeelse
Att tro och hoppas på lycka och välgång under det kommande året är inget nytt. I det svenska bondesamhället fanns olika knep att ta till: Genom att äta ett äpple på nyårsdagens morgon skulle man hålla sig frisk under resten av året. Några slantar i byx- eller kjolfickan gjorde att man slapp ekonomiska bekymmer.
Sedvänjan att avlägga nyårslöften är ganska ny, och kommer från USA. Det lär ha varit vetenskapsmannen Benjamin Franklin som, under många år, gav ut en populär almanacka där han också skrev ner levnadsregler inför det kommande året. Amerikanernas ”New year´s resolutions” dök upp i Sverige under 1940-talet, och kallades då för nyårslöften.
För ett par år sedan intervjuade TNS Sifo nästan tvåtusen svenskar om deras nyårslöften. Sjutton procent uppgav att de, i samband med nyårsfirandet, avgivit ett löfte. Av dessa ville en fjärdedel börja äta mer hälsosamt och nästan lika många lovade att de skulle börja träna. Läsa fler böcker, stressa mindre och ge vänner och familj mer tid var också vanliga svar. Sluta röka eller snusa och skaffa nytt jobb dök också upp bland svaren.
Så håller du löftet. Om du verkligen vill hålla vad du lovat, ha detta i åtanke:
- I stället för att tänka positivt, försök att tänka realistiskt och medvetet så att du verkligen är på rätt väg.
- Nystarten får inte bli ett nyslut. Försök att se, höra och känna målet – då blir det lättare att hålla motivationen uppe.
- Förändringen börjar hos dig själv. Det är du som är verkställande direktör i ditt eget liv.
- Förvänta dig ingen quick fix.
Källa: Bengt af Klintberg, SIFO, Torkild Sköld